Vaktöltény

Hallod Jumbó, hogy dübörgünk? – kiált fel a kisegér a viccben az elefántnak, amint átcsörtetnek a hídon. Ilyesmi történt tegnap a Parlament előtti József Attila-szobornál is (itt ült nemrég Orbán Viktor is, hogy kellemes húsvétot kívánjon és méltassa az új alaptörvényt), ahol az LMP bejelentette népszavazási kezdeményezését.

Tíz kérdésben kívánják a választók véleményét kérni, például az álláskeresési járadék folyósításának időtartamáról, a munkaidőkereten felül végzett munkáért járó, illetve a munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon végzett munkáért járó bérpótlék mértékéről és a jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultság elvonhatóságáról. Mindenki érti? Pedig fontos ügyekről van szó, még ha az átlag választó e kérdésekből erre rá nem jöhet.

Az LMP-nek ugyanakkor igaza van. Igaza van, amikor azt mondja: a fülkeforradalom előtt nem erről volt szó. Több pénzt, több lehetőséget, több munkát, kevesebb szocialistát ígértek, helyette lett a bérkompenzációt „golyóstollálló mellénybe” bújtatott akciócsoporttal kierőszakoló egykulcsos adó, elfoglalt média, befoglalt közigazgatás, lenyúlt magánnyugdíjak, kinyúlt Alkotmánybíróság, húsvéti alkotmány – és még csak most jön a Széll Kálmán-csomag.

Az ökopártiak mostani akciója azonban első ránézésre inkább egy félig-meddig sikerült önreklámakció, mintsem eredménnyel kecsegtető, az Orbán-kormányt sarokba szorító, de legalábbis jobb irányba terelő kezdeményezés.

Már az is erősen kérdéses, hogy az OVB átengedi-e a kérdéseket (döntsön akárhogyan, valaki biztos megtámadja majd, s így jöhet a nem éppen demilitarizált övezetben fekvő Alkotmánybíróság, mint döntéshozó), de az is próbatétel lesz, hogy érdemi szövetségesek nélkül össze tud-e gyűjteni a szervezet kétszázezer aláírást. De ha ez még megugorható is, népszavazási eredmény legkorábban 2012-ben várható.

A beterjeszteni kívánt kérdések ráadásul vitán felül nehezen emészthetőek, rágósak. Orbán és a Fidesz jól tudja, hogy a sikeres önmarketinghez szügyig kell merülni a populizmusban. Vizitdíj, tandíj: kell vagy nem?

Azt még a kiábrándult fülkeforradalmár sem tudja eldönteni: „egyetért-e azzal, hogy az álláskeresési járadék összege ne lehessen alacsonyabb az álláskeresővé válást megelőző tizenkét havi átlagkereset nyolcvan százalékánál?” Ha azt kérdezik tőle, hogy akar-e biztonságban élni, tudja a választ. Ha azt kell ikszelni, hogy a világos sör legyen olcsó a Balatonon, tudja a választ. Vagy hogy a munkanélküli-segélyben oda kelljen adni az előző kereset minden száz forintjára nyolcvanat.

A kormány hülyének nézi a választókat, akik ezt láthatóan nem bánják.

Az LMP viszont érdemi gondolkodást vár. Még a válasz előtt, a kérdés megértésénél is. Egyelőre félő, hogy az ökoalakulat vadászpuskájában vaktöltények vannak, amelyek hangosak ugyan, de más hatásuk nincs. Persze az is igaz, hogy legalább van valaki, aki végre fegyvert fog. Kalibertől függetlenül...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.