A vizsgálat után leváltják Alföldit?

„Amit Ön most említett, és amiről a sajtóból én is értesültem, az megengedhetetlen egy közszereplőtől. Ha bebizonyosodnak a sajtóhírek, akkor Alföldi Róbert ezzel méltatlanná vált egy kiemelt közintézmény vezetésére”, „akkor a viselkedésével átlépett egy határt” – ezt Réthelyi Miklós NEFMI-miniszter közölte tegnap a parlamentben, amikor az azonnali kérdések során Pörzse Sándor (Jobbik) azt kérdezte tőle: meddig tűrik még Alföldi Róbert „ámokfutását”. A jobbikos honatya emlékeztetett, a Nemzeti Színházat vezető Alföldi Róbert egy sajtótájékoztatón az őt kérdező újságírónak „orális szexet” kívánt egész hátralévő életére.

Az „orális szexes” párbeszéd a híradások szerint a Nemzeti Színház évértékelő sajtótájékoztatóján hangzott el. Sinkovits Szilvia, a (Jobbik-közeli) Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róbertet arról kérdezte: azok után, hogy egy szerzőműveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja, hogy le kéne mondania? Alföldi Róbert erre úgy válaszolt először: nem. A Heti Válasz beszámolója szerint az igazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik előadást látta, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Erre az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabot, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az orális jelenetet. Alföldi Róbert erre úgy reagált: ajánlja, olvassa el a római színt. Az újságírónő visszakérdezett: „Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?” „Meg bizony” – hangzott a színházigazgató válasza, és hozzátette: „önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében”.

Tegnap a parlamentben Réthelyi Miklós miniszter (aki papírból olvasta a válaszát) azt mondta: már vizsgálatot indított az ügyben, Alföldi Róbertnek felelnie kell azért, amit mondott, és május 23-ra be is rendelte az irodájába. De türelmet kért, hangsúlyozva: méltatlanságra ne méltatlanság legyen a válasz. A fideszes és a jobbikos képviselők megtapsolták a minisztert. Pörzse Sándor pedig „megemelte nem létező kalapját” és megköszönte a választ.

Egy héttel ezelőtt Pörzse Sándor már interpellálta Réthelyi Mikóst az ügyben, de a miniszter kiállt Alföldi Róbert mellett. Akkor a jobbikos képviselő szóvá tette, hogy fideszes képviselők „pironkodnak” a humánminiszter Alföldi Róbertet érintő válaszai miatt, és Szőcs Géza államtitkár és L. Simon László is „felváltva ajnározták” a Nemzeti Színház igazgatóját. – „Én személy szerint is megnéztem Az ember tragédiája előadását, érdekes, újszerű, de egyáltalán nem botrányos előadást láttam” – közölte egy hete a humánminiszter, akinek az interpellációra adott válaszát a parlament elfogadta (vagyis a fideszes képviselők is). Tegnap már a Fidesz-frakció közleményben tudatta: méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez Alföldi Róbertnek a Nemzeti Színház sajtótájékoztatóján elhangzott szavai. De ugyanígy megengedhetetlen az a hangnem is, amelyet erre reagálva a Jobbik országgyűlési képviselője, Pörzse Sándor engedett meg magának az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának ülésén –tartalmazza a közlemény.

A KDNP részéről viszont Pállfy István frakciószóvivő közölte: változatlanul és következetesen követelik Alföldi Róbert azonnali távozását a Nemzeti Színház éléről. – Alföldi Róbert legutóbb az emberi méltóságot súlyosan sértő, kulturálatlan módon, „verbális nemi erőszakot” követett el egy újságírónőn” – fogalmazott a szóvivő, kiemelve: azután, hogy bebizonyosodott, Alföldi Róbert nemzetpolitikai és kultúrpolitikai szempontból is súlyos károkat okoz a Nemzeti élén, és nem való a teátrum vezetésére, most méltatlan magatartást is tanúsított. A KDNP-sek egyértelműen tudni kívánják, „hogy Alföldi Róbert cinizmusára és önteltségére” mi a kultúráért felelős államtitkár, Szőcs Géza válasza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.