Nyugdíjas rendvédelmi dolgozó: Amit a kormány tervez, az rablás

'Én nem akarok rájuk kockakövet dobni' - nyilatkozta egy nyugdíjas rendvédelmi dolgozó debreceni tudósítónknak.

Azt kérte, hogy elmondhassa a véleményét a kedvezményes szolgálati nyugállománnyal kapcsolatos kormányzati tervekről, de nem szeretné elárulni a nevét. Miért?

Mert a fiam az államigazgatásban dolgozik, nem akarom, hogy baja essen miattam.

Mi baja eshet a fiának?

Kirúgják.

Miért?

Mert az a véleményem, hogy amit a kormány tervez, az rablás. Nyugdíjas emberek tízezreinek a kifosztása. Elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor el akarja venni a nyugdíjunkat. Értem én, hogy kell az államnak a pénz. De miért tesznek tönkre emberi sorsokat?

Ön mikor ment nyugdíjba?

Három éve. Ugyanolyan jogcímmel, mint amivel annak idején Pintér Sándor: megszűnt a beosztásom, és nem ajánlottak fel helyette semmit. Több mint huszonhat évet szolgáltam, havi 170 ezer forintot kapok. Komoly egészségügyi problémáim vannak, ha akarnék, akkor se tudnék elhelyezkedni, még a civil életben sem. De ha visszamennék a belügybe, azonnal elkaszálnának az egészségügyi felülvizsgálaton.

Hány éves?

Negyvenöt és ötven között.

A kormány azzal érvel, hogy nem etikus, hogy életerős ember ennyi idős korában nyugdíjas legyen.

Attól függ, hogy kit tekintünk életerősnek. A rendőrségen egy félkezű ember is fel tudja venni a telefonokat, viszont Erőss Zsolt a hétvégén műlábbal mászott meg egy hegyet. Ki dönti el, hogy melyikük az életrevalóbb?

Mi a legfőbb problémája a szolgálati nyugdíj tervezett átalakításával?

Az egész. Szerzett jogot elvenni nem lehet, ez már az Aranybullában is benne van. Ráadásul nem egyeztetett a kormány senkivel, csak a parasztvakítás folyik. Az a baj a kormány érveivel, hogy egyedi eseteket ragadnak ki, és ezekből akarnak általános érvényű döntést hozni. De ez lehetetlenség, mert nem vagyunk egyformák. Azt mondja Pintér Sándor, hogy a nyugdíjasok közül az egészséges embereket visszaveszik dolgozni. Ez nem fog menni, mert nem kell ennyi ember. S akkor mi lesz velünk? Elvisznek mezőőrnek? Ez kényszermunka lenne.

Mi lesz, ha elveszik a nyugdíját, és vissza kell mennie a rendvédelembe?

Nem megyek vissza. Tüntetni fogok, és nagyon remélem, hogy nem fajul a helyzet odáig, hogy a tüntetéseken felszedik a kockaköveket. De az utcára kell menni, és ott kell maradni az utolsó percig, mert ha a rendvédelmis dolgozókat bedarálják, akkor senki sem marad, aki ennek a kormánynak ellen tudna állni. Mi vagyunk az utolsó erő.

Miért?

Mert mi vagyunk a legegységesebbek, és erős bennünk az összetartás. Ezért az a nagy kérdés most, hogy kik mellé fognak állni azok a rendőr kollégák, akiket majd ellenünk vezényelnek. Én nem akarok rájuk kockakövet dobni. De nagyon félek tőle, hogy eldurvul a helyzet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.