Ultimátum a kabinetnek

Utolsó ajánlatot tett a hétvégén két orvosszervezet a kormánynak, hogy elegendő szakember maradhasson az egészségügyben. A rezidensek „mindent eldöntő” közgyűlést hívtak össze vasárnapra a fővárosba, a háziorvosok húszpontos követelést fogalmaztak meg balatoni rendezvényükön.

A háziorvosok utánpótlásukért, a szakorvosjelöltek a jövőjükért aggódnak.

Az orvostársadalom aMagyar Rezidens Szövetség közreműködésével ma hozza nyilvánosságra ultimátumát, amellyel szándékuk szerint az orvosok itthon maradását ösztönző intézkedésekre kényszerítenék a kormányt. Papp Magor, a szövetség elnöke szerint minden eddiginél szélesebb körű összefogásra készül az orvostársadalom, mert többségük „itthon szeretne otthon lenni”.

„Magyar orvos vagyok. Fidesz rám?!” – feliratú molinó várta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárt a Falusi Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (Fa koosz) hétvégi kongresszusán. A mondat értelmezését a rendezvény több dokumentumának fejlécén mottóként használt szövegrészlet segítette – Orbán Viktor kormányfő tavalyi beszédéből: „Szeretnénk lezárni azt a korszakot, amely megnyomorította a magyar egészségügyet, amely miatt az orvosok és az ápolónők tömegesen hagyják el Magyarországot, és nem a tapasztalatszerzés szándékával mennek el, hanem a kényszer űzi el őket, hogy jobban fizetett állásokat keressenek külföldön.”

Az orvosok és ápolónők itthon tartása eddig nem sikerült a Fidesz-kormánynak, sőt a jól képzett szakemberek mind nagyobb számban hagyják el az országot. 2004 és 2007 között kétezer orvos és több száz nővér vállalt munkát az unió országaiban, tavaly pedig újabb 1100 orvos kért hatósági igazolást a végzettségéről külföldi munkavállaláshoz. A 2009-es adatokhoz képest ez kétszázzal több távozó orvost jelent. Ha az elvándorlás felgyorsul, 2013-ig akár 4000 orvost is elveszíthet az ellátórendszer, nem beszélve arról a további kétezer doktorról, akik betöltik a nyugdíjkorhatárt.

– A háziorvosok zöme meglehetősen apatikus – mondja Borsi Éva, a Kasszaorvosi Szervezet elnöke. Mindez érthető, hiszen az alapellátásban gyógyítók átlagéletkora 57 év, amikor már nehezen mozdul az ember. Csakhogy itt is van veszítenivaló, ha a kormány továbbra is érzéketlen marad: néhány éven belül ezrekmennek nyugdíjba. Az pedig egyenesen kétségbeejtő, hogy a Semmelweis Terv hamarosan kormány elé kerülő változatában sincs egyetlen szó sem a pénzről.

– Ezt a tervet a kormánynak nem szabad elfogadnia, mert ezzel azt üzenné, hogy már ígérete sincs az ágazat számára – mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Fakoosz hétvégi rendezvényének vendégeként. – Soha nem volt olyan sekélyes az egyeztetés a kormányzattal, mint az elmúlt egy évben. Nem kíváncsiak a szakma véleményére, jelentős késés van a döntésekben, az orvoskar kiégett és menekül, a kormányzat pedig már nem is ígér.

– Várakozás és türelem jellemzi még mindig az orvosokat, bár elégedetlenek azzal a tempóval és jogalkotási menetrenddel, amit a kormány követ– mondta lapunknak Selmeczy Kamill, a Fakoosz elnöke. Gyors politikai döntésre van szükség, elengedhetetlen a praxisfinanszírozás mielőbbi emelése, és az is, hogy diktátum helyett a valós költségeken alapuló finanszírozási szerződéseket kapjanak az OEP-től.

Szócska Miklós a tanácskozáson további türelmet kért, mert „világégés után vagyunk”. Nagy tetszést aratott az a bejelentése, hogy az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetése után az Egészségbiztosítási Pénztár „túlburjánzó” ellenőrzéseit is felszámolták.

Csökkenő keresetek

Több mint tízezer forinttal csökkent a havi átlagbér az egészségügyben. A KSH adatai szerint 2010 elején még 130 146 forint volt, most 118 118 forint. Az ágazatban alkalmazott szellemi foglalkozásúak tavaly ilyenkor még 140 ezer forintot kaptak kézhez, most viszont csupán 127 ezret.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.