Szer az „egyenrangúsághoz”

A pécsi Fact Intézet a közelmúltban fejezte be azt a kutatási programot, ami a dizájner drogok – vagyis a törvénnyel nem tiltott kábítószerek – használóinak gondolkodását és indítékait vizsgálta.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által finanszírozott kutatás során a Fact hatvan, Dél-Magyarországon élő emberrel készített mélyinterjút.

Tistyán László, a Fact vezetője elmondta: a megszólaltatottak döntő többsége rendszeres vagy alkalmi kábítószer-fogyasztó, a kérdezettek kisebb hányada a drogosok rehabilitációjával foglalkozó szakember, illetve a drogkérdésekben jártas rendőr. A válaszokból kiderült, hogy 2010-ben a hazai kábítószerpiacot a dizájner drogok uralták. Egy évvel korábban még a „fű” volt a legelterjedtebb szer Magyarországon. A dizájner drogok Fact által faggatott fogyasztói alapvetően azzal indokolják szerválasztásukat, hogy ezeknek az anyagoknak a birtoklása nem jár kockázattal. Ráadá sul e drogok beszerzése nincs korhatárhoz kötve, mint az alkoholé vagy a cigarettáé, s ez is növeli népszerűségüket a 14–18 évesek köré ben. Lényegesen olcsóbbak is az illegálisan vehető kábítószereknél.

Ma már sok olyan szórakozóhely (főleg diszkó) van, ahol a vendégek kivétel nélkül valamennyien dizájner drogot fogyasztanak. Ezt a kérdezettek egyfajta csoportpszichózissal magyarázzák: a szórakozóhely vendégei úgy érzik, hogy a drog kell a teljesebb élményhez, a „pörgés”-hez, no és droghasználat nélkül kilógnának a közösségből, nem lennének egyenrangú csapattagok.

A dizájner drog fogyasztói szerint e szerek hatása semmivel sem marad el a kemény drogoké mögött. Volt olyan válaszadó, aki elmondta: ő korábban kokaint fogyasztott, de annak hatása gyengébb volt a dizájner drogokénál. Hozzátette: ez talán attól is van, hogy nagyon nehéz jó minőségű kokainhoz jutni. Ugyanakkor a dizájner drogosok tapasztalják, hogy a kemény szerekkel élők lenézik és kísérleti egereknek tartják őket. Ez a megjegyzés annak szól, hogy a dizájner drogok alig néhány éve használatos szerek, így nincs vagy csak kevés adat van arról: hosszú távon miképp hatnak az egészségre.

Tavaly már a dizájner drogok iránt volt a legnagyobb a kereslet
Tavaly már a dizájner drogok iránt volt a legnagyobb a kereslet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.