Lázár János és a péntek déli frász

Minden PR-szakértő tudja: a rossz híreket egy cégnél pénteken kell bejelenteni, lehetőleg ebédidőben, vagy közvetlenül utána, amikor már a koncentráció lankad, és mindenkinek a hétvégi programok körül járnak a gondolatai.

Kis szerencsével fel sem tűnik senkinek a vállalati honlapon elhelyezett közlemény. De, ha felkapná is a hírt mondjuk a sajtó, a pénteki bejelentéseknek többnyire akkor sincs, nem lehet komolyabb következményük. Hétfőre ugyanis mindig akad egy újabb, érdekesebb, esetleg még felháborítóbb ügy, s akkor ki foglalkozik már a három nappal korábbival. Ez olyan jó módszer, hogy a politikai hatalom is egyre otthonosabban használja.

Lázár János egy válságban lévő, botrányosan működő, partnereivel állandó konfliktusban álló nagyvállalatnál valószínűleg kiválóan megállná a helyét PR-esként. Amilyen szenvtelen nyugalommal teszi fel a Fidesz frakcióvezetője péntekről péntekre különböző meghatározó témákban pár soros előterjesztéseit, az egyszer még tananyag lesz a PR- és marketingoktatásban. Hol alkotmánymódosítást, hol sarkalatos jogszabályváltoztatást, vagy csak a lényegi pontokon a tömegeket kedvezőtlenül érintő törvénymódosításokat indít a rejtőzködés napján.

Más kérdés, hogy az ország nem konkurenseivel folytonos piaci harcban állómultinacionális vállalat.

Lázár sem nagyvállalati PR-es, még ha úgy viselkedik is. Ő is péntekenként jelenti be a rossz híreket; a rendvédelmiseknek, hogy törvénnyel veszik el a nyugdíjukat, törlik el kedvezményeiket, a bíróknak, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár rájuk is vonatkozik, sőt kötelező lesz alkalmazni, s hogy a kormánytöbbség ugyancsak törvénymódosítással meg fogja akadályozni az általa elképzelt igazságügyi reform befejezéséig az új bírósági vezetők kinevezését. Ezt a múlt hét utolsó munkanapján foglalta javaslatba a frakcióvezető.

Lázár nagy valószínűséggel PR-történelmet ír. Ő lesz az a politikus, akit úgy emlegetnek majd, mint egy régi szabály felülíróját. Neki köszönhetően a jövőben már bármikor nyilvánosságra lehet majd hozni a rossz vállalati híreket, kivéve pénteken. Mert – hála Lázár gyakorlatának – már mindenki, újságírók, politikusok, a közélet iránt érdeklődők ezen a napon árgus szemekkel nézik a parlament, a kormány és a minisztériumok internetes oldalait senkivel nem egyeztetett rendeletek, törvénytervezetek, vagy alkotmánymódosító javaslatok után kutatva.

A péntek déli előterjesztésnek persze megvan a kockázata. Elrontja a hétvégéjét azoknak, akiket a módosítás kedvezőtlenül érint. S ennyi idő alatt eszükbe jut, hogy ilyen már volt! A történelem ismétli önmagát, s az ország érdekére hivatkozva mindenhez mindenkinél jobban értő politikusok önkényesen fenekestől felforgathatják az életét ismét.

Ez tényleg nem rendszerváltás, de még csak módszerváltásnak sem nevezhetnénk.

Hétköznapi módszer. Nagyon is az.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.