'Nincs semmiféle összeesküvés'

Nem Orbán Viktor védimegMagyarországot, hanem éppen ő támadja –véli az Európai Szocialista Párt elnöke. Poul Nyrup Rasmussen lapunknak adott interjújában kitér az újmagyar alaptörvény visszásságai mellett az MSZP jövőjére is.

Ön az irányítója annak a baloldali összeesküvésnek, amely minden erővel a magyarok „demokratikus meggyő ződését” igyekszik megkérdőjelezni? Orbán Viktor kormányfő ugyanis – például a médiatörvény kapcsán – azt állította: ő védtemeg az országot a nemtelen támadásoktól.

Orbán úr szóhasználata meglehetősen jellemző. Nincs semmiféle össze esküvés. Mi azokat az értékeket óvjuk, amelyek Magyarországot szabad országgá teszik. A magyar állampolgárok ezzel pontosan tisztában vannak, ahogyan tisztában vannak a szabad és független média értékével is. Miközben Orbán Viktor arról beszél, hogy ő az aki megvédi az országot, eközben épp ő az, aki támadja. A médiatörvény is egy a Fidesz azon kísérletei közül, amelyek a magyar jogrend meggyengítését igyekeznek elérni. A nemrégiben elfogadott új alkotmány is komolyan befolyásolja a demokratikus intézmények jövőjét Magyarországon. Ennek még nagyon súlyos következményei lesznek az ország jövőjét illetően. Az új alaptörvény nem egy széles politikai konszenzus, nem egy demokratikus vita eredménye, hiszen azt egyedül a kormánypártok fogadták el.

Európai politikusként mit lát Orbán Viktor legnagyobb hibájának?

Az Európai Unió soros elnöke jelen-

leg Magyarország. Most még egyértelműbb kellene hogy legyen: Magyarország egyike annak a huszonhét tagállamnak, amely azért működik együtt, hogy közös érdekeit minél jobban érvényesíthesse. Annak is egyértelműnek kellene lennie, hogy minden tagállam erejét épp az uniós tagság növeli meg. Orbán Viktor olyan vezetőnek látszik, akit túlzottan rabul ejtett az olcsó populizmus. A valódi vezetőknek van stratégiai elképzelésük. Úgy látszik, hogy ő csak a rövid távú érdekekre koncentrál. Talán ez magyarázza a róla kialakult képet Magyarországon és Euró pában egyaránt.

Ön mit tart a magyar EU-elnökség legfontosabb feladatának?

A gazdasági válságból való kilábalás és felépülés egész Európában komoly kihívás. Ezt a feladatot akkor lehet megfelelően elvégezni, ha olyan büszke európai értékekre támaszkodunk, mint például a szolidaritás. Egy igazi európai gazdasági kormányzásnak egyfelől az Eurobondok (az Euró pai Központi Bank által kibocsátott kötvények – A szerk.) rendszerén kell alapulnia. Szintén fontos lenne a spekulánsok elleni tranzakciós adó bevezetése is, harmadrészt pedig reális adósságplafonok, időkeretek és ellenőrzési folyamatok megtartása. Az Európai Unió képes a leghatásosabb válaszokatmegadni a válságra, de akkor, és csakis akkor, ha a megfelelő, progresszív kezekben van.

Tavaly egy varsói konferencián a szocialista-szociáldemokrata-liberális politikai erők megújításáról, szükséges megújulásáról beszélt. Hogyan képzeli mindezt el? Kétségtelen, hogy a baloldal egész Európában válságban van, de a követendő alapértékek feladását, újragondolását azmég nem

feltétlenül jelenti, hogy kormányzati pozícióban rendre megbuktak.

A morális értékeink továbbra is érintetlenek: a szolidaritás, az egyenlőség, a demokrácia, a jogbiztonság mind-mind továbbra is alapértékei maradnak a szocialista, szociáldemokrata pártoknak. De miután a közösségeink és a gazdaságaink is változnak idővel, politikai pártként nekünk is alkalmazkodnunk kell a fo-

lyamatokhoz, és meg kell újítani a politikánkat, hogy az válaszokat tudjon adni az új szociális, gazdasági és politikai kihívásokra. Az egyik legkomolyabb kihívás kétségtelenül a gazdasági válság. A neoliberális gazdaságpolitika bukása mutatja, hogy a konzervatív rossz vezetés még mélyebb krízisbe taszíthatja Európát. Az emberek Magyarországon és Európában is érzik a konzervatív programok megvalósuló

igazságtalanságát. Szocialista és szociáldemokrata pártokként a mi kötelességünk rámutatni: az Európai Unió rossz kezekben van. Ezt követően leszünk képesek olyan alternatívát építeni, amely szociálisan érzékeny, gazdaságilag hiteles, a munkahelyteremtésre és a korrekt növekedésre alapoz.

Nemcsak az európai, de a választások óta eltelt több mint egy évben lezajlott és nem múló belső civakodásokat tekintve a magyar szocialisták is válságban vannak.Mit mondMesterházy Attilának, ha megkérdezi: hogyan lehetnék én sikeres vezető?

Ő egy sikeres vezető. Láttam már tömegek előtt beszélni, kormányfőkkel megtömött szobákban, és szembeszállni agresszív ellenvéleményekkel. Mindig a helyzet magaslatán volt. A Magyarországról alkotott vízióját elfogadják a magyar polgárok. Attila víziója egy nyitott, progreszszív közösség, ahol a magyarok büszke euró paiak lehetnek.

Mit gondol, az MSZP tanult annyit a hibáiból, hogy a következő választásokra visszanyerhesse hitelét és támogatóit?

Három olyan tétel van, amely szükséges ahhoz, hogy egy politikai erő győztesként zárjon egy választást: a vezető hatással legyen a választókra, legyen megfelelő gazdasági terve a pártnak, és olyan országképet tudjanak nyújtani, amelyben az emberek élni tudnak és akarnak. Mindháromban a Mesterházy Attila vezette MSZP egy pozitív és sikeres jövő felé halad. Az ok pedig egyszerű. Míg a Fidesz a mandátumát a félelem mérgező kútjába mártja, addig az MSZP a tisztességre, a társadalmi integráció ra és a reményre építi az üzeneteit.

Orbánt túlzottan rabul ejti az olcsó populizmus
Orbánt túlzottan rabul ejti az olcsó populizmus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.