Nem a polgármesterek felelősek

Az erős önkormányzatok megmaradása, tovább erősödése mindanynyiunk érdeke – hangsúlyozta Orbán Viktor szombaton Székesfehérváron, a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén.

A kormány álláspontja –mondta – világos: kevesebb akadály, kevesebb bürokrácia, több szolgálat. Így kell kinéznie az új önkormányzati rendszernek, ha sikerül Magyarország újjászervezésének részeként az önkormányzati rendszert is újjászervezni. Orbán megköszönte, hogy az önkormányzatok, a megyei jogú városok „megmentették az országot”, az elmúlt négy, de talán hét-nyolc éve is a teljes összeomlástól. Úgy fogalmazott, olyan időszakban álltak ki a városok polgármesterei az emberek mellett, amikor az akkori kormány hátat fordított nekik, cserbenhagyta, sok esetben elárulta őket. Később hozzátette: a jövendőbeli vitákat tehermentesíteni kell „annak a félreértésnek a súlya alól, miszerint az önkormányzatok nagyon nehéz pénzügyi helyzetéért az önkormányzati vezetők lennének a felelősek. Erről nincs mit beszélni, mert az önkormányzatok nehéz gazdasági helyzetéért a megelőző évek központi kormányzatai a felelősek” –mondta. A parlament által felállított, az eladósodást vizsgáló bizottság jelentése rögzíteni fogja az ország, a megyék, a városok eladósodásáért viselt felelősséget is – tette hozzá Orbán Viktor.

Később rámutatott: elkerülhetetlen az önkormányzati rendszert húsz év óta gyötrő hibák helyrehozása, kiigazítása. Az önkormányzatoknak ezért egyszerre két feladatot kell megoldaniuk: „rendezni a múltat, finanszírozási terveket készíteni arra, ami egyébként fi nanszírozható és finanszírozandó”, és a válságmenedzselési gondolkodást háttérbe szorítva, jövőorientált, építő, hosszabb történelmi korszakra is biztos alapot jelentő új rendszert alkotni.

A kormányfő partnerséget, az egész ország átszervezéséhez hozzájárulást kért az önkormányzati vezetőktől, s azt, hogy „lássanak túl városuk határain is”.Mint mondta, nagyon fontos a települések érdeke, „de most nem egy város, hanem az ország jövőjéről beszélünk”. Országos rendszereket kell átalakítani, ez csak együtt lehetséges. Az önkormányzatok pénzügyi megmentésével egy időben, történelmi léptékű hibákat is helyre kell hozni – fogalmazott a kormányfő –, ki kell igazítani a rendszer működését, amire „most van lehetőség és felelősség”. Ha ezt nem végezzük el, ugyanolyan gúzsba kötve táncolásra ítéljük a következő húsz év önkormányzati vezetőit, testületeit”, mint ami az elmúlt húsz évben volt tapasztalható – mondta.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke egy futball-labdát ajándékoz Orbán Viktor miniszterelnöknek a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén, Székesfehérváron
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke egy futball-labdát ajándékoz Orbán Viktor miniszterelnöknek a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén, Székesfehérváron
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.