Nem lehet önálló, aki nem tudja a tej árát?

Magyarországon ma körülbelül hetvenezer ember áll korlátozó gondnokság alatt, többségük értelmi fogyatékossággal élő ember.

Az érintettek gyakorlatilag elveszítik annak jogát, hogy saját sorsukról önállóan dönthessenek. Nem köthetnek házasságot, nem költhetik el a pénzüket, a legutóbbi időkig még munkaszerződést sem írhattak alá – a gondnokuk hozzájárulása nélkül. Elméletileg ugyan kétféle gondnokság létezik – az érintettet minden lényeges döntési lehetőségétől megfosztó kizáró gondnokság és a csak bizonyos ügycsoportokban elrendelt korlátozó gondnokság – a hazai bírói gyakorlat azonban gyakorlatilag csupán az előbbit alkalmazza: az esetek 90 százalékában kizárólagos gondnokság alá helyező végzés születik.

– Amikor a lányom betöltötte a tizennyolcat, én magam kezdeményeztem gondnokság alá helyezését – meséli H. Ildikó, középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő nagylányát egyedül nevelő édesanya.

– Azt gondoltam, ha velem történik valami, a gondnok majd vigyáz arra, nehogy valaki kicsalja tőle a lakást. A lányom nem ismeri a húszon túli számokat, fogalma sincs a pénz értékéről. Egyébként önálló nő, saját akarattal. Azt kértem, a vagyoni kérdésekben helyezzék korlátozás alá, ehhez képest a bíróság kizáró gondnokság alá helyezte. Az igazságügyi szakértő azt kérdezte tőle: képes önálló életvitelre? Igen, mondta a lányom. Akkor meg tudja mondani, mennyibe kerül egy liter tej? Nem? Nos, kész is vagyunk.

Ildikó évekkel később szembesült a végzés következményeivel, amikor is műtétjére készülve bejelentkezett a kerületi gyámhivatalnál, hogy a gondnokságot átadja arra az időre, míg kórházban lesz. A hivatalban azonban hiába próbálta átadni gyermeke iratait az ügyintézőnek. Feltöreti a lakást a tajkártyáért, ha orvoshoz kell vinni a lányom? – kérdezte az ügyintézőt. Rossz előérzettel feküdt be a kórházba, ahonnan egy hét után hazaengedték. A lányát senki nem kereste, egyedül volt egész idő alatt. Viszont a gyámhivatal letiltotta járandóságát az államkincstárnál, mivel a pénz kezelésére jogosult gondnoka kórházba került.

– Amíg bírom magam, az én gyermekeimnek nem lesz gondnoka – mondja M. Ibolya, akinek 32 éves és 23 éves nagyfia is értelmi fogyatékossággal született. Kisebb fia képes ugyanazt a filmet száztízszer végignézni, a nagyobb pedig hármasával, ötösével vásárolja zsebpénzéből a neki tetsző holmikat, szobáját öt egyforma naptár díszíti, asztalán négy-öt egyforma óra sorakozik. Ettől függetlenül egyedül intézi a bevásárlást, és önállóan közlekedik Budapesten, gondja csak akkor támadt, amikor a BKV-ellenőr nem akarta elfogadni az ingyenes utazásra jogosító igazolványát, mondván nem úgy néz ki, mint egy fogyatékos ember.

A felnőtt fiúkkal olykor kisgyermekként kell bánni, fogorvoshoz például Tatabányára kell vinni őket, mert legközelebb ott vállalják, hogy altatásban dolgoznak. A százhúsz kilós, majd kétméteres nagyobbik fiút szép szóval lehetetlen arra rávenni, hogy nyugodtan üljön a székben, míg a fogorvos betömi lyukas fogát, az altatás viszont megviseli a szervezetét.

– Egy példát hadd mondjak – érvel Ibolya asszony – az egyik gondnokság alatt álló fiú öt éven át rakta félre a pénzét, hogy Spanyolországba utazhasson. A gondnoka hajlott rá, hogy elvigye, a gyámhivatal azonban azzal utasította el a kérést, hogy a Spanyolországba utazás nem tartozik a gondnokolt alapvető létszükségleteihez. Hát az én gyerekeim álmairól ne egy vadidegen ügyintéző döntsön. A gond csak az, hogy a gyámhivatal a tudomására jutott esetekben köteles kezdeményezni a gondnokság alá helyezést, ehhez elég lehet egy rosszakaratú szomszéd bejelentése is. Hát én arra is felkészültem, hogy ha oda jutunk, vidéken bujkálok majd a fiaimmal, de amíg élek, nem engedem gondokság alá helyezni őket.

Nem dönthetnek az életükről...
Nem dönthetnek az életükről...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.