Szexuális erőszak: Minden ötödik gyerek veszélyben van

A családban három gyerek él. Rendszeresen vigyáznak rájuk a szomszédban lakó nagyszülők. Egy nap a hétéves kislány elmondja az anyjának, hogy a nagyapa rendszeresen simogatja őt, belenyúl a bugyijába, levetkőzik előtte, és arra kéri, hogy fogja meg a nemi szervét.

A szülők feljelentést tesznek, elindul a büntetőeljárás a nagyapával szemben. A kislány állítása szerint évek óta molesztálta őt. A nagymama és a szülők mindebből semmit nem vettek észre.

Eszter 17 éves lány, akinek visszahúzódó természete miatt nincs sok barátja. Egy szülővárosától kilométerekre lévő szakközépiskolában tanul, és hetente többször későn, sötétedés után ér haza. Egy alkalommal néhány fiú – akit látásból ismert – beszélgetésbe elegyedett vele a buszon. Megkérték, hogy szálljon le velük, mert meg akarnak mutatni egy érdekes helyet. Egy elhagyatott helyen lévő kis faházhoz vezették, ahol többször megerőszakolták, bezárva tartották, és csak másnap engedték el. Megfenyegették, hogy megölik, ha bárkinek el meri mondani, hogy mi történt vele. A lány otthon a szüleinek azt mondta, hogy egy barátnőjénél aludt, a ruhája pedig kutyasétáltatás közben szakadt el. Az esetről sem a családjában, sem az iskolában nem beszélt senkinek. Rendszeresen látogatta a helyi templomot, a pappal bizalmas viszonyban volt. Hetekkel később neki mondta el, hogy mi történt. Eszter nem akar feljelentést tenni az őt megerőszakoló fiúk ellen.

Balázs három és fél éves volt, amikor nevelőapja ellen eljárás indult a kisfiúval szembeni szexuális bántalmazás, erőszak miatt. A büntetőeljárás során Balázst többször megvizsgálta pszichológus szakértő, meghallgatták a rendőrségen, az ügyészségen és a tárgyalóteremben is.Most 11 éves és az eljárás még mindig folyamatban van. Az elmúlt hét és fél évben tizennégyszer kellett elmondania, hogy mi történt vele, és ez a szám a következő években tovább fog emelkedni.

Anna 12 éves, nagyon szereti a lovakat. Hosszas unszolás után a szülei megengedték, hogy lovagolni járjon. A lovarda vezetője István bácsi, nagyon szeretik a tanítványai. Anna családjában közös számítógépet használ mindenki, ezért a szülők tudtak róla, hogy a kislány rendszeresen levelezik a lovardában megismert barátaival. Megdöbbenve látták, hogy az István bácsival folytatott levelezés meghittebb, bizalmasabb, mint amit ők elfogadhatónak tartanak. A lány bevallotta nekik, hogy szerelmes a férfiba, és már csókolózott is vele az egyik edzés után. A szülők szeretik a lányukat, nem akarják elveszíteni a bizalmát, de megengedhetetlennek tartják ezt a kapcsolatot.

Négy eset a szexuális erőszak áldozatait segítő Eszter Alapítvány és Ambulancia több száz ügye közül. (Az áldozatok védelmében a történetek kisebb részleteit és a keresztneveket megváltoztattuk.) Évente 70-100 új eset kerül hozzájuk. A jéghegy csúcsa – mondja Gyurkó Szilvia, az alapítvány munkatársa. Becslések szerint Magyarországon évente mintegy tízezren szenvednek el szexuális erőszakot. Az Európa Tanács idei tájékoztatója szerint minden ötödik gyereket ér valamilyen szexuális abúzus. Az alapítványhoz csaknem fele-fele arányban kerülnek felnőtt és gyerek áldozatok. A legfiatalabb kliensük alig kétéves, a legidősebb hatvanéves volt.

– Közkeletű tévedés, hogy inkább a szegény, iskolázatlan családokban fordul elő szexuális erőszak. Ugyanilyen arányban van a magasabb státuszú családokban is, csak ők jobban meg tudják védeni magukat, el tudják titkolni mi történt – magyarázza a szakember. A gyermekvédelem is könnyebben felfigyel egy rosszul táplált, hiányosan öltöztetett gyerekre, mint egy jobb módú családból származóra. Nehezebben pattannak ki az ügyek az olyan családokban is, ahol a szexualitás komoly tabu, ahol a szülők nagyon figyelnek rá, hogy a külön nemű gyerekek ne fürödjenek együtt, ne szembesüljenek a meztelenséggel.

– Ezeknek a gyerekeknek nincsenek szavaik a velük történtekre, nehezebben tudjákmegfogalmazni, ha visszaélés történt velük szemben, ezért sokkal kisebb eséllyel derül ki, ha bántalmazták őket – állítja Gyurkó Szilvia. Ha pedig kipattan az ügy és feljelentés lesz belőle, akkor kezdődik az áldozat kálváriájának második fejezete. A szakember szerint ugyanis Magyarországon az áldozatok nem az eljárás alanyai, hanem sokkal inkább a tárgyai. – Egy ilyen ügyben egy átlagos eljárás legalább háromnégy évig tart. Ezalatt az áldozatnak számtalanszor el kell mesélnie a történteket, sor kerül szembesítésre az elkövetővel, vagyis éppen arra nincs módja, amit a legjobban szeretne: felejteni – sorolja.

Tizennégy évesnél fiatalabb áldozatok esetében ugyan a törvény módot ad arra, hogy nyomozási bíró legyen jelen az áldozat meghallgatásánál, ezzel elkerülve, hogy többször kelljen tanúvallomást tenniük.Az alapítvány tapasztalatai szerint azonban erre nincs mindig lehetőség. Ahogy arra sincs, hogy videóra vegyék a vallomást, ezzel kerülve el az ismétléseket. – Nagyon kevés olyan kihallgatószoba van az országban, ami alkalmas arra, hogy traumatizált gyerekek, felnőttek tegyenek benne vallomást – teszi hozzá.

Gyurkó Szilvia szerint az alapítvány tulajdonképpen állami feladatot lát el, a speciális szükségletű áldozatok segítése ugyanis az eljárás része kellene hogy legyen, de egyelőre nem az. Állami támogatást azonban nem kapnak és a kényes téma miatt szponzorokat is nehéz szerezniük. A cégek ugyanis legtöbbször nem szeretnék, ha a nevüket a szexuális erőszakkal együtt említenék. Ami pedig az egyszázalékos felajánlásokat illeti, ezekből – ugyanannyi felajánló mellett – évről évre kevesebb pénz folyik be. 2012-től pedig tovább csökkenhet az alapítvány bevétele az adóváltozások miatt. Az adózók egy részének ugyanis kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnie, ezzel együtt pedig csökken a felajánlható egy százalékok aránya is.

Pedig az esetek száma nem csökken, sőt a szexuális erőszak új fajtái is megjelentek. Ilyen például az online erőszak, amikor közösségi oldalakon, chatszobákban zaklatják az általában kiskorú áldozatokat.

„Balázs három és fél éves volt, amikor nevelőapja ellen eljárás indult a kisfiúval szembeni szexuális bántalmazás, erőszak miatt”
„Balázs három és fél éves volt, amikor nevelőapja ellen eljárás indult a kisfiúval szembeni szexuális bántalmazás, erőszak miatt”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.