Az MSZP gyorsan lezavarná a pártszavazást

A tervek szerint várhatóan még a nyári „uborkaszezonban” lezárulhat a szocialisták pártszavazása. Ez pedig – állítják belső forrásaink – elsősorban a jelenlegi vezetés elképzeléseinek kedvez.

Míg korábban az „öregek” rendre az „aki időt nyer, életet nyer” igazságára építettek, ezúttal a Mesterházy Attila pártelnök körül tömörülőknek kedvez, ha a pártszavazás lezongorázásával mielőbb pont kerül az ügy, s ezzel talán Gyurcsányék mozgásának is a végére – fogalmazott az egyik befolyásos vezető lapunk kérdésére.

Mint arról a Népszabadság korábban elsőként beszámolt: Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform (miután alapszabály-tervezetüket állításuk szerint érdemi vita nélkül söpörték le az asztalról) pártszavazást kezdeményezett hat kérdésben, többek között arról, hogy lehessene a párt elnökét ezentúl inkább közvetlenül megválasztani, nem pedig kongresszu si küldöttek útján. Kérdés persze, hogy mindenben megfelel-e majd az alapszabálynak a kiírás, hiszen – egyesek vélelmezése szerint – a kérdés a döntési és választási szabályzat azon pontjába ütközik, amely kimondja: „párttisztség vagy testületi tagság kérdésében pártszavazást tartani nem lehet”.

Az bizonyos, hogy az országos elnökség a belső feszültségek mielőbbi lezárása érdekébenmaga is a pártszavazás mögé állt, és azt kérte a választmánytól: adjon zöld utat a kezdeményezésnek. Az MSZP pártparlamentje szombaton ülésezik, és várhatóan dönt az ügyben. Forrásaink szerint az szinte biztosra vehető, hogy nem a Gyurcsányék által eredetileg megfogalmazott hat pont szerepel majd a szavazólapon, hanem annál több, bővebb, de az eredetivel megegyező tartalmú kérdés. Forrásaink rámutattak: a legutóbbi frakcióülésen vélhetően azért állíttatták le a DKP aláírásgyűjtését, mert ha nem a tagság kezdeményezésére, hanem a választmány döntése értelmében kell kiírni a pártszavazást, úgy ez utóbbinak nagyobb mozgástere van a kérdések megfogalmazásában.

Az bizonyos, hogy a végeredmény egy időre lezárja a belső vitákat; ezért is sietnek minél előbb (már júniusban) végezni a folyamattal. Azt a mostani vezetés több fórumon is világossá tette, és erről a frakció is (Gyurcsánnyal és támogatóival együtt) úgy döntött: legyen a végeredmény bármi, ahhoz mindenki tartja magát, és nem szervezkedik.

Egyesek a nyomásgyakorlás, a belső kampány részének tartják az ehhez kapcsolódó nyilatkozatokat, így például Puch László pártigazgató megjelent interjúit is, amelyekben éreztette: Gyurcsánynak kívül talán tágasabb. A volt kormányfő ezzel együtt az internetes oldalán újból és újból az egység fontosságáról beszélt, amelyhez szerinte a pártszavazás is közelebb vihet.

Érdekes egyébként, hogy az alapszabály szerint a pártszavazás technikai lebonyolításáért épp a pártigazgató felel.

A pártszavazás akkor érvényes, ha a párttagok több mint fele részt vesz, s akkor eredményes, ha a voksolók több mint a fele azonos szavazatot adott le. A pártszavazás akkor is érvényes, ha azon nem jelent meg a szavazásra jogosult párttagok több mint a fele, de a támogató vagy elutasító szavazatok aránya valamelyik esetben eléri a szavazásra jogosult párttagok több mint egynegyedének a szavazatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.