A jog helyett a kormánymegbízott uralma

Társadalmi konzultációt kezd az MSZP az önkormányzatiság felszámolásáról, a korkedvezményes nyugdíjak elvételéről és a munka törvénykönyve módosításáról a szakszervezetekkel, érdek-képviseleti szervekkel és az önkormányzatokkal – jelentette be tegnap Szegeden Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Botka Lászlóval, Szeged MSZP-s polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az önkormányzati rendszer úgynevezett reformjával kapcsolatos tervek az önkormányzatok államosítását, közigazgatás helyett államigazgatást, autonómia helyett centralizációt, a helyi ügyekben helyi döntés európai elvének megtagadását jelentik – fogalmazott a szocialista párt elnöke.

Gyenge települések, több helyi adó, a polgároktól eltávolodó ügyintézés – így foglalta össze a Fidesz által tervezett önkormányzati reform lényegét Botka László. Az önkormányzati autonómiát számolja föl az az elképzelés, amely a korábbi közigazgatási hivatalok törvényességi ellenőrzési jogából törvényességi felügyeleti jogot csinál, fogalmazott Szeged polgármestere.

Botka szerint azzal, hogy megváltozik az önkormányzatok finanszírozása, és a normatívák helyett visszaállítják a feladatfinanszírozást, a helyi önkormányzatoknak a kormányzati szervekkel kell előzetesen megállapodniuk ahhoz, hogy egyáltalán költségvetést tudjanak elfogadni. Ez azt jelenti, hogy nem dönthetnek többé önállóan a helyi közügyekben, az alkotmányos és jogi kontroll helyett az egyes konkrét ügyekre kiterjedő politikai kontrollt akarnak bevezetni. A húsz kormányhivatalból ugyanis 14-nek fideszes országgyűlési képviselő a vezetője.

Az új rendszer politikai szlogenje a bürokrácia csökkentése. Ez egyfelől azzal jár, hogy a kétezer főnél kisebb lélekszámú településeken le fogják építeni a polgármesteri hivatalokat, ugyanakkor járási kormányhivatalokat hoznak létre. Ha ez megvalósul, a polgároknak nem lehet többé helyben intézni az ügyeiket, ugyanakkor vélelmezhető, hogy a bürokrácia sem csökken, sőt lehet, hogy még több lesz, és többe is fog kerülni.

Botka László fideszes polgármester-kollégái segítségét kérte, hogy ne hagyják az önkormányzati autonómia felszámolását. Itt nem pártérdekről van szó, mondta a szegedi polgármester, hanem a helyi közösségek és az Európai Unió egybeeső értékeiről és érdekeiről. Ne engedjük, hogy Magyarországon a kormány felszámolja az európai alapértékeket, amelyek pártállásra való tekintet nélkül az egyes települések polgárainak és helyi politikusainak az értékeit és érdekeit fejezik ki – fogalmazott Szeged polgármestere.

Minden település választhat elöljárót

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekben illetékes államtitkára a szocialisták hazugságának nevezte azt az állítást, miszerint a kormány az önkormányzatiság felszámolására készülne. Mesterházy Attila MSZP-elnök és Botka László, Szeged szocialista polgármesterének sajtótájékoztatójára reagálva Tállai úgy fogalmazott: éppen a szocialisták voltak azok, akik nyolc éven keresztül támadták az önkormányzatokat. Csökkentették a támogatásukat, miközben egyre több feladatot terheltek rájuk, ami végül a települések eladósodásához vezetett.

A készülő új önkormányzati törvény kimondja majd, hogy minden településen választható döntéshozó szerv és polgármester is. – Ezzel egy időben azonban rendet akarunk tenni az önkormányzatok gazdálkodása és állami finanszírozása terén is – mondta Tállai. (F. Gy. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.