A vegyipar kész sztrájkolni

A munkavállalók több mint fele támogatja, hogy a szakszervezetek együttesen lépjenek fel, és szervezzenek országos demonstrációt vagy akár országos sztrájkot is a munkavállalókat sújtó intézkedések miatt – derült ki a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) által kezdeményezett és a napokban zárult közvélemény-kutatás során.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke lapunknak elmondta: elsősorban a munka törvénykönyvének kilátásba helyezett módosítása, tehát az öt és fél napos, hatvanórás munkahét bevezetése, a munkaerőkölcsönzés szabályainak változása, a műszakpótlék megszüntetése kapcsán kérték a dolgozók véleményét. Összesen mintegy hatezer, papíron és az érdekszövetség internetes oldalán kitöltött kérdőívet dolgoztak fel, tehát az ágazathoz tartozó dolgozók hat-hét százaléka válaszolt.

Az elkeseredettség fokozódásával egyre nő az emberek elszántsága is – fogalmazott Székely. Így arra a kérdésre, hogy tiltakozzanak, demonstrációt szervezzenek vagy esetleg munkabeszüntetést hirdessenek, a legtöbben az utóbbi lehetőséget választották, hangsúlyozva: mindenképpen közös akciókra van szükség.

A VDSZ elnöke úgy látja, a közhangulat romlásához egyértelműen hozzájárult a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak kilátásba helyezett megvonása is, ami a leghangosabban tiltakozó hivatásos állományúak mellett többek között egyes vegyipari dolgozókat, de a mozdonyvezetőket és a buszvezetőket is érinti. Bár kormánypárti politikusok határozottan állítják, hogy csak a szolgálati nyugdíj felülvizsgálatáról van szó, Székely szerint az eddigi tapasztalatok alapján semmi garancia nincs arra, hogy a tervezett intézkedés másokat valóban nem érint majd.

A VDSZ mára körülbelül húsz-huszonöt ágazati szakszervezet képviselőit hívta egyeztetésre – közölte Székely. A megbeszélésen, amelyre a rendvédelmi, a vasúti és a közúti közlekedési dolgozók érdekképviseleteit is várják, kölcsönös tájékoztatást adnak arról, hogy a tervezett intézkedések milyen hatással lehetnek a munkavállalók helyzetére.

Székely Tamás: Több mint hatezer kérdőívet dolgoztunk fel, az ágazathoz tartozók hat-hét százaléka válaszolt kérdéseinkre
Székely Tamás: Több mint hatezer kérdőívet dolgoztunk fel, az ágazathoz tartozók hat-hét százaléka válaszolt kérdéseinkre FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN

A tervek szerint arról is szót ejtenek, hogy az egyes esetekben diszkriminatív, illetve valószínűleg uniós jogot is sértő, de mindenképpen az alkalmazottak érdekeivel ellentétes kormányzati lépések ellen milyen módon léphetnek fel.

Emlékeztetőül a múlt héten sztrájkbizottságot alakítottak a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségébe tömörült érdekképviseletek, a héten pedig hasonló lépésre szánták el magukat a mozdonyvezetők is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.