Kormányzati videótár: beúszik a képbe az Ezüsthajó szelleme

A kabinet több mint tizenötmillió forintot költött tavaly a kormányzati vezetők nyilvános szereplésének videofelvételen történő rögzítésére, archiválására. A felvételeket a január elsejével létrehozott Kormányzati Dokumentációs Központ tárolja.

Lapunk azután kért tájékoztatást a dokumentációs központról, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyilvánosságra hozott közérdekű adataiból azt lehet kiolvasni, hogy a kormányváltás után több vállalkozói és megbízási szerződést kötöttek a „tervezett Kormányzati Dokumentációs Központ számára”. A szerződések áttekintéséből csupán annyi derült ki, hogy három cég kapott megbízást arra, hogy a központ számára dokumentáció jellegű videofelvételeket készítsen a kormányzati vezetők nyilvános szereplésein, és ezeket dolgozzák fel és saját eszközökkel archiválják.

A legnagyobb összegű megbízást – több mint 7,4 millió forint értékben – a BORG-S 2007 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. kapta a tavaly szeptember elseje és december 15-e közötti időszakra. Ugyanerre a feladatra Pa-Art Kulturális Szolgáltató Bt.-vel és a Grey hound Multimédia Kft.-vel pedig csaknem négymillió forintos szerződést kötöttek.

A Greyhound Tomanovics Gergely cége, aki 2006-ban egy Gyurcsány Ferenc kijelentéseiből összeollózott videoklippel szerzett ismertséget az interneten. Tomanovics korábban az Index internetes portálnak azt nyilatkozta, hogy korábbi, hobbijellegű projektjei miatt keresték meg, ő pedig örömmel vállalta a feladatot, mert imád mindent, ami kép és mozog. Tomanovics korábban is dolgozott már a Fidesznek, ő készítette a párt 2009-es európai parlamenti kampányfilmjét.

Lapunk megkeresésére a kommunikációs államtitkárság azt válaszolta, hogy ez a központ „szervezi, illetve video-, hang-, fotó- és más eszközökkel rögzíti a kormány vezető tisztségviselőinek nyilvános szerepléseit, ezen anyagokat egy kereshető adatbázisban tárolja és archiválja, valamint kérés esetén prezentálja”. Ez nem önálló szervezet vagy egység, nem különálló jogi személy. A központnak nincs külön költségvetése, a tavaly kötött határozott idejű szerződéseket az adatközpont informatikai megtervezése, kialakítása és feltöltése indokolta. A központ működését 2011. ja nuártól az államtitkárság munkatársai látják el.

Orbán Viktor miniszterelnök programjait Burger Barna cége, a Fókusz-Pókusz Kft. fotózta tavaly júniustól idén márciusig, nettó 7,5 millió forintért. A szerződésben Burger Barna vállalta, hogy ezeket a fotókat ingyenesen a sajtó rendelkezésére bocsátja. Burger évek óta Orbán személyi fotósa, ő kísérte végig a Fidesz elnökét a 2010-es kampányban is.

„Udvari fotós” megbízása gyakorlat volt az előző szocialista kormányok idején is, a tervezett dokumentációs központhoz hasonló pedig az első Orbán-kormány idején is létezett. Akkor a miniszterelnök és a kormány tagjainak hazai és külföldi közszerepléseit az Ezüsthajó Kft. örökítette meg videofilmen.

Az archívum létrehozását azzal indokolták, hogy a kormányfői beszédekről és programokról ne csak esetlegesen álljanak rendelkezésre felvételek, mert azokra szükség lehet a napi munkában, másrészt gondolni kell az utókorra is. Az Ezüsthajó 1999–2002 között éves szinten hozzávetőlegesen 230–250 milliós megrendelést kapott a Miniszterelnöki Hivataltól, szerződésüket a 2002-es kormányváltás után megszüntették.

Minden mozdulatát dokumentálják
Minden mozdulatát dokumentálják FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.