Rokkantsági felülvizsgálat

Várhatóan az év második felében 220 ezer rokkantnyugdíjas felülvizsgálata kezdődik meg – jelentette be szerdán Nagy Anna kormányszóvivő. Az intézkedés nyomán a kormány becslése szerint akár az érintettek fele visszatérhet a munka világába. A szóvivő ugyanakkor leszögezte, hogy a tervezett felülvizsgálat nem vonatkozik azokra a rokkantnyugdíjasokra, akik nem, vagy csak segítséggel képesek magukat el látni.

Nagy Anna tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg 724 ezer rokkantnyugdíjas van; ez a szám – mint fogalmazott – nemzetközi összehasonlításban is nagyon magas.

A rendvédelmi dolgozók felháborodására utalva Nagy Anna közölte: Pintér Sándor belügyminiszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy hiába kért a szakszervezetektől javaslatokat, nem kapott. „A javaslatok helyett kezdődtek el a tüntetések” – mondta. Pedig a kabinet többször is egyértelműen kinyilvánította, hogy szeretne a tárgyalóasztal mellett javaslatokat hallani a szakszervezetektől –tette hozzá.

A BM több mint 28 ezer 57 év alatti nyugdíjas rendvédelmi dolgozót tart nyilván, az ő átlagos nyugdíjuk körülbelül 180 ezer forint. 57 és 62 év között több mint 14 ezer rendvédelmi dolgozó van nyugdíjban, az ő átlagos nyugdíjuk körülbelül 170 ezer forint.

Szekeres bírálta Hendét

Szekeres Imre (MSZP) volt honvédelmi miniszter a kormányváltás óta először tegnap a parlamentben bírálta utódját, Hende Csabát a Lázár–Balsai-féle alkotmánymódosítási javaslat kapcsán. „Elképesztő, hogy a honvédelmi miniszter nem ismeri a szabályokat, nem meri megakadályozni ezt az ámokfutást. Nem mondja el, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest csak öt évvel korábban mehetnek nyugdíjba, 60 évesen. Nem mondja el, hogy ez nem kedvezmény, hanem a fizikai és lelki terhelés tudomásulvétele. Nem mondja el, hogy a tízezer hivatásos katona közül csak 100-120 megy évente nyugdíjba, tehát a költségvetési hatása érzékelhetetlen. Amikor ezzel csökkentették a költségvetést, sejteni lehetett, valami készül. De azt nem feltételezte senki, hogy leszerelt és nyugdíjazott katonáknak, akik még nincsenek 65 évesek, elveszik a nyugdíját. Alakulatuk megszűnt, mi lesz velük? A honvédelmi miniszternek az a kötelessége, hogy ezt megakadályozza”, mondta Szekeres Imre. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.