Július elseje a „D-day”

„Az elmúlt kormányzati ciklusokban a közbiztonság terén olyan jogszabály módosítások születtek, amelyek nem a rendőrség megerősítését, hanem a gyengítését okozták. Tehát nyolc év terhe halmozódott egymásra. És amikor jön egy új kormány 2010-ben, és át akarjuk szervezni a nyugdíjrendszert, hozzá akarunk nyúlni a nyugdíjkorhatárhoz – hogy mindenkire egységesen érvényes legyen, hogy a nyugdíjkorhatárig kell dolgoznia akár bíró, akár tűzoltó, akár rendőr –, a rendvédelmi dolgozóknál most telt be a pohár.”

Varga Mihály fogalmazott így a Hír TV-ben. Orbán Viktor miniszterelnök államtitkára ugyanakkor egyértelművé tette: az elvtől, az egységes nyugdíjkorhatártól nem szabad eltérni. „Meg kell próbálni mindenki számára világossá tenni: a nyugdíjkorhatárig kell dolgoznia, ez mindenkire nézve kötelező kell, hogy legyen”.

– A kormány ezt a konfliktust vállalta, vállalja ebben az ügyben. De azt a jó hírt szeretném mondani, hogy semmi nem dőlt még el véglegesen –közölte az első Orbán-kormány pénzügyminisztere a műsorban, hozzátéve: „egy konzultációs szakaszban vagyunk, még nincs végleges tövényjavaslat. Pintér Sándor belügyminiszter is elmondta a Kossuth téren, hogy emberek, tárgyalni fogunk.

Kérdés, hogy végleges, „eldőlt” törvényjavaslatnak tekinthető-e a Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Balsai István, az alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke által jegyzett, a közös alkotmánymódosítást célzó törvényjavaslat, amelynek parlamenti megszavazása után mindazok nyugdíját megvonhatják (esetleg valamilyen járadákká, szociális ellátássá alakíthatják), akik még nem töltötték be a 62. életévüket.

Kormányközeli források szerint elképzelhető, hogy Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkárt vagy Pintér Sándor belügyminisztert sem tájékoztatták előzetesen a Lázár–Balsai alkotmánymódosítás gyors beterjesztéséről. Egy befolyásos fideszes politikus péntek kora délután munkatársunknak még azt mondta, hogy „napokon belül megtörténik az előterjesztés”.

Mindenesetre Varga Mihály azt mondta: „a kormányzatnak is figyelembe kell vennie, hogy különböző korosztályok, csoportok vannak. Más egy 38 évesenmár nyugdíjban lévőnek a problémája, mint egy 58 évesnek, mert másképp lehet visszaintegrálni a munka világába. Mondja el mindenki a javaslatát. Itt tartunk most. Még semmi nem dőlt el. Mindenkitől nyugalmat kell kérni.Ha a javaslatokat kiértékeltük, utána lehet döntést hozni”, közölte a miniszterelnök államtitkára, hozzátéve: készek tárgyalni.

Arra, hogy mi az, ami már eldőlt, Varga Mihály azt mondta: a Széll Kálmán Terv szerint számos törvényjavaslat „partraszállása”, a D-day, július elseje, ekkorra kell lezárni a konzultációkat. A korengedményes nyugdíj ügyében is van még legalább másfél hónap, és „nem feltétlenül az utcán kell kezdeni mindig a tárgyalásokat”. Ez a miniszterelnök államtitkárának véleménye. A miniszterelnök szóvivője ugyanakkor a javaslat egyik beterjesztőjével, Lázár Jánossal adott ki közös közleményt, amelyben az áll: „Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy lemondhasson negyven-egynéhány éves, tapasztalt, életerős emberek munkájáról, éppen ellenkezőleg, a nyugdíjkorhatár eléréséig biztosítani kell számukra a munkalehetőséget.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.