Parlament: Egész pályás letámadás a válogatottban is

Hiába vannak középpályások, jobb és baloldali védők is egy focicsapatban, a parlamenti válogatottban csak a jobb oldalon játszanak – legalábbis ezt állítják a képviselői tizenegy korábbi prominensei.

Gedei József volt szocialista országgyűlési képviselő korábban néhány alkalommal csapatkapitánya volt a válogatottnak, vezetése alatt egy törökországi kupát is sikerült elnyernie a parlamenti focicsapatnak. Lapunk megkeresésére elmondta: a kormányváltás óta egyetlen meghívást sem kaptak. „Itt is zajlik a kiközösítés. Korábban kifejezetten figyeltünk arra, hogy meglegyen az arányosság. Mindig a paritás és az együttműködés jellemezte a csapatot. Jó viszonyt ápoltam Bánki Erikkel vagy Csampa Zsolt fideszes képviselőkkel, de úgy tűnik, ez nem volt elég ahhoz, hogy felismerjék: nem csak jobboldaliak szeretik rúgni a bőrt”, fogalmazott Gedei József.

A parlamenti focicsapatot is magába foglaló sportegyesületet 1992-ben alapították, 1998 és 2002 között Mádi László (Fidesz) elnökölte a szervezetet, a kormányváltás után Keller László (MSZP) kapta a tisztséget. Utóbbi idővel átadta helyét Világosi Gábornak (SZDSZ), jelenleg pedig a fideszes Csampa Zsolt az elnök. Állandó csapatösszeállítás eddig sem volt, a kemény magon túl mindig az ment játszani, aki ráért és aki akart – meghívásos alapon. Érdemi jelentkezés általában a külföldi tornák esetében tapasztalható; utóbbiakra éppen ezért általában kikötik, hogy csak parlamenti képviselő utazhat.

Az egyesületnek egyébként az lehet tagja, aki valamilyen módon és szinten az Országgyűlés alkalmazottja vagy alkalmazottja volt, képviselőként is akár. A focicsapatban sem mindig csak politikusok, hanem szakértők, irodai dolgozók is rendre helyet kapnak. A tornákon való részvétel korábban is önköltséges volt, a parlament egy-kétmilliós keretéből a mezeket mossák és fizetik a reprezentatív ajándékokat. Úgy tudjuk, 2002 volt a legaktívabb év: több mint száz meccset játszottak a képviselők.

A kormányváltás óta a parlamenti válogatott számos helyen vendégszerepelt már, május elején például a Székelyföldi Önkormányzatok csapata ellen léptek pályára, a csapatban Kövér László házelnök, Papcsák Ferenc volt elszámoltatási kormánybiztos, Bánki Erik fideszes sportbizottsági elnök és Csampa Zsolt is helyet kapott; szocialisták nem szerepeltek az összeállításban. A parlamentiek egyébként 6-1 arányban kikaptak a vendégektől, amit Kövér úgy kommentált: székelyektől kikapni nem szégyen.

Csampa Zsolt fideszes képviselő, az egyesület jelenlegi vezetője lapunk megkeresésére határozottan tagadta, hogy pártpolitikai alapon szelektálnák a játékosokat. „A kormányváltás után minden képviselő megkapta e-mailben a tájékoztatást, hogy bárki továbbra is részt vehet az egyesület életében.

Eddig senki nem jelezte kifogását, vagy azt, hogy szeretne, de nem engedik részt venni. Mindenki előtt nyitva áll a kapu. Az ellenzék olyannyi ra nincs kiszorítva, hogy a horvátországi tenisztornán Balczó Zoltán jobbikos házalelnök képviseli a magyarokat”, nyilatkozta lapunknak Csampa Zsolt.

Orbán cselez – 2001-ben győztünk a német–magyar parlamenti válogatottak mérkőzésén
Orbán cselez – 2001-ben győztünk a német–magyar parlamenti válogatottak mérkőzésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.