A néma kétharmad

Miközben a szocialista párt önmaga torkát harapdálja véresre, az LMP továbbra is szemlesütve vizslatja, szűzként hogyan élvezhetné ki a kéj minden örömét, a Jobbik tágítja a cigányellenes rést a jogállamon, a kormánypártok ámokfutása pedig nem lankad, aközben kialakult egy új többség.

Az Ipsos friss felmérése szerint a III. Köztársaság huszonegy éves történetében a legnagyobb arányúra, 53 százalékra növekedett a bizonytalanok, illetőleg szavazni nem óhajtók aránya. E tömeg képviselete a parlamentben bőven meghaladná a kétharmadot, ahogy a Fidesz is ekkora szavazótáborral szerezte meg a maga mindenre elegendő többségét. De nem haladja meg, mert valójában azt jelenti: ma Magyarországon több mint négymillió választópolgárnak nincs pártja. Úgy érzi, nincs képviselete, nincs szószólója.

A bizonytalanokról szinte lehetetlen biztosat írni, ám annyit lehet: e tömeg nagysága már önmagában is nagyon erős kritikája a politikai elit teljesítményének. Jelzi azt a növekvő passzív ellenállást, amit a szociál–liberális kormányzás nyolc éve miatt érzett csalódás és a Fidesz-kormányzás alig egy éve után elszenvedett megcsalatás váltott ki. Mert azt a lakosság döntő része érzi, hogy ami az országban van, az nemmehet így tovább. Elfogadnának és végre is hajtanának ésszerű, elviselhető, egyetértésükkel kidolgozott modernizációs programot, de mind nagyobb ellenszenvvel és ellenállással szemlélik azokat amódszereket, amelyekkel a Fidesz mindezt ókonzervatív ostyában le akarja nyomni a torkukon. Megvalósíthatatlan volt a gyurcsányi jozefinista politika is, de most ugyanez derül ki az orbáni gyakorlatról is, amely hatékonyan büntet és rosszul honorál.Mind nagyobb tábor utasítja el azt, amit Gerő András történész egy minapi tévévitában a hülyeség váltógazdálkodásának nevezett.

Úgy tűnik, mindebből a politikai elit semmit nem lát, vagy ami roszszabb, nem akar látni. Ha bármelyikük úgy gondolja, hogy csak idő kérdése és e bizonytalan sereg döntő része az ő karjaiban landol, nagyot téved. A Fideszben csalódottakat többé nem lehet visszaédesgetni az akolba, mint ahogyan bármily csalódottak, sohasem fognak az MSZP-re szavazni. Az MSZP pedig, ha így folytatja, még a lehetőségét is elveszti annak, hogy váltópártja lehessen annak a kormánypártnak, amelymindent megmozgat, nehogy valaha is bármilyen váltópártja lehessen. A langyos LMP-t csak csócsálja a tömeg. A Jobbiknak meg túl nagy falat lenne ekkora tábor bekebelezése.

A többmint négymillió bizonytalan egyelőre néma. Akad-emég a társadalom mélyén olyan új erő, amely hangot tud adni nekik? Ha igen, fenekestül felfordul a politika. Ha nem, akkor a magyar parlamentarizmus hosszú időre elmocsarasodik. „Az emberek” pedig, akik nem akarnak mást, csak nyugodtan élni és megélni, gondolatban már nem csak a politikát, az országot is elhagynák. Az Ipsos mellett ott a Tárki felmérése: a felnőtt lakosság hatoda fontolgatja a migrációt. Ez az arány is rekord a köztársaság történetében. Valaminek változnia kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.