Alibi vagy munkahely?

Glattfelder Béla EP-képviselő irodája – ez olvasható a Somogy megyei Nagyatád központjában lévő épület egy utcáról nyíló, félreeső helyiségének ajtaján. Egyre több helybéli figyelmét kelti fel ez az iroda és névtábla: a kisvárosban ugyanis nem tudnak arról, hogy a Fidesz EP-képviselőjének „bármi köze lenne Nagyatádhoz”, gyakorta járna errefelé, közbenjárna a település fejlődéséért vagy fogadóórákat tartana itt. Ezért napról napra többeket foglalkoztat az; vajon miért kapott irodát Nagyatádon egy olyan képviselő, aki ritkán látott, kevéssé ismert ember a városban? Erre a kérdésre a hetek óta tartó találgatások nyomán ma már több – igaz, névtelenséget kérő – helyi is tudni véli a magyarázatot: „gyanús alibiirodáról” beszélnek, „költségtérítési trükközést” sejtenek a háttérben. Az irodát a helyi önkormányzat évek óta a térség országgyűlési képviselőjének biztosítja, hogy legyen egy helyiség, ahol találkozhat választóival, szükség esetén intézheti ügyeit. A jelenlegi területi honatya, Karvalics Ottó (Fidesz) azonban – aki egyébként a közeli Barcs polgármestere is – a múlt év elején felajánlotta a helyiséget Glattfelder Bélának. Karvalics szerint azért épp neki, mert a Fidesz EP-képviselői közül őt jeltölték ki a régió felelősének, ő segít uniós ügyeikben, információk beszerzésében. Ezért úgy gondolta, nem árt, ha van egy helyiség, ami a politikus rendelkezésére áll, ha épp Nagyatádon jár. Karvalics arra a kérdésünkre, hogy eddig mit harcolt ki számukra az EP-képviselő, azt válaszolta: „Nemrégiben egy számítógép beszerzésében járt közre Glattfelder Béla, most pedig a barcsi szociális otthon korszerűsítéséhez segít megfelelő uniós pályázatot találni”. A képviselő megjegyezte: „Glattfelder rendszeresen jár a megyében, legutóbb bő egy hete volt Barcson és Nagyatádon.”

Karvalics úgy véli, nincs abban semmi szokatlan, hogy irodát biztosítanak uniós képviselőjüknek, így szerinte „ügy sincs”. Nagyatádon viszont akadnak, akik ezt kétségbe vonják. Egy helybéli például azt panaszolta: többször is próbálta levélben megtudakolni, hogy mikor találkozhatna a képviselővel az irodában, ám válaszra sem méltatták. „Akkor meg minek neki iroda?” – kérdezi. Glattfelder és Nagyatád kapcsolatáról az is sokat elárul, hogy a várost 1994 óta irányító polgármester, Ormai István (Nagyatádért Egyesület) úgy kommentálta a politikusnak átadott helyiség ügyét: „Alighanem valami félreértés történhetett. A képviselő urat nem is ismerem személyesen.”

A helyi hírek miatt kerestük Glattfelder Bélát. Szerettük volna megtudni, hogy van-e alapjuk azoknak a pletykáknak, amelyek szerint költségtérítést vagy más juttatást vesz fel nagyatádi, somogyi elfoglaltságaival, a helyi irodájában végzett hivatali munkájával összefüggésben? Milyen gyakorisággal használja a nagyatádi irodát? Kértük arra is, számoljon be, milyen eredményeket ért el eddig a régió felelőseként. A politikus azonban lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre, pedig hívtuk telefonon brüsszeli irodájában, küldtünk e-mailt neki, valamint asszisztensének, s érdeklődtünk a Fidesz sajtóosztályán. És persze kerestük a nagyatádi irodájában is.

Glattfelder Béla
Glattfelder Béla
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.