Sziréna, duda, Pintér

„Riadó! Mozgósítás a hivatásunk védelmében!” – ezzel a felhívással hirdették meg tegnap délután két órára újabb tiltakozó demonstrációjukat a Hősök terére és a Kossuth Lajos térre a rendvédelmi dolgozók, akik keresztülvonultak a belvároson, és este a Parlamentnél fáklyás tiltakozást tartottak.

Ahogyan pár hete, most is valódi életpályamodellt, illetményfejlesztést, korszerű munkakörülményeket követeltek. Mindenekelőtt pedig ragaszkodtak megszerzett jogaikhoz, így például a korkedvezményes nyugdíjhoz. A szervezők jelezték, hogy bármikor készek lefújni a rendezvényt, ha sikerül olyan megállapodásra jutni, amit Orbán Viktor miniszterelnök és a parlamenti pártok frakcióvezetői is aláírnak. A szakszervezetek az utolsó órákban is tárgyaltak a kormányzat képviselőivel, de Kónya Péternek, a demonstrációs bizottság vezetőjének tájékoztatása szerint nemhogy érdemi egyezség nem született, érdemi egyeztetés sem volt. Gál András Levente államtitkár azt közölte, hogy a kormány júniusban hozza nyilvánosságra az egységes közszolgálati életpályamodellel kapcsolatos elképzeléseit.

A demonstrációhoz a Magyar Szociális Fórum és más civil szerveződések is csatlakoztak. A rendvédelmiek korábbi felvonulása körül megjelentek néhányan a 2006-os kormányellenes tüntetésekről ismert „Kossuth téri” figurák közül, és kisebb gárdista, árpádsávos, bőrfejú csoportok is feltűntek. A szélsőjobb ezúttal sem maradt távol: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hírül adta, hogy szolidáris a rendvédelmi dolgozókkal.

A Parlament előtt szirénák, dudák, dobok hangzavarában kezdődött a többezres demonstráció. A Ház parkolójának kordonján néhány száz tüntető ment át és ült le a főlépcső előtt. Addig nem mennek el, amíg Pintér Sándor belügyminiszter nem tárgyal velük – mondták. A Hősök teréről indult autós konvoj rendőri felvezetéssel érkezett a Kossuth térre. A szélvédőkön lévő számozás alapján több mint kétszáz gépkocsi, motor és kisbusz csatlakozott a téren lévőkhöz, ahol feszült volt a légkör és hatalmas a hangzavar. Válogatás a transzparensek felirataiból: „Orbán, takarodj!”, „Viktatúrát nem szolgálunk!”, „Egyre többen leszünk és nem felejtünk!”, „2014, oszt jónapot!”

A Parlament elől a demonstrálók fél négykor indultak el az Akadémia utca–Széchenyi tér–József Attila utca–József nádor tér–Nádor utca útvonalon, hogy visszakanyarodjanak a Kossuth térre. A Belügyminisztériumnál a demonstrálók egy időre letáboroztak, füstbombák robbantak. A József nádor téren valaki felgyújtott egy Dávid-csillagos zászlót. Kónya Péter szerint „gyalázat, nyilván provokáció történt”.

A tömeg közben visszaért a Kossuth térre, ahol a Parlament parkolóját elkerítő kordonon keresztül több ezren átmentek, és közülük sokan ismét leültek a főlépcső elé. Kónya Péter fél hétkor bejelentette, Pintér Sándor rövidesen a helyszínre érkezik. Pintér csakhamar megjelent a téren. Válogatott szidalmak, ökölrázás és füttykoncert fogadta. Itt vannak azok – mondta –, akikre rá van bízva a demokrácia, az ország, a Parlament védelme. „Hoszszas tárgyalásban vagyunk”, hogyan védjük meg a hivatásos állománynak járó vívmányokat. A törvényeket azonban nem az utcán kell eldönteni. Annyit megígért: ha a demonstráció rendben lezajlik, hétfőn tárgyalásokat kezd a szakszervezeti vezetőkkel. A tűzoltók pedig még az idén megkapják elmaradt túlórapénzüket. Az éjszakába nyúló demonstráció később „fáklyás körmenettel” folytatódott, a résztvevők élőláncot alkottak a Kossuth térnél.

Személyiségvédő felszerelés
Személyiségvédő felszerelés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.