Ismét megbukott a különadó

Másodszor is alkotmányellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság a végkielégítésekre tavaly kivetett 98 százalékos különadót az emberi méltóság megsértésére hivatkozva.

Az AB még a személyi jövedelemadó és a különadó május 20-i bevallási határideje előtt döntött, miután több mint hetven magánszemély, politikai párt, civil és jogvédő szervezet támadta meg a büntetőadóról rendelkező törvényt.

A Fidesz kétszer fogadta el a 98 százalékos törvényt, amely a jogszabályt támadók szerint több sebből vérzett. Az elsőt az Alkotmánybíróság a jogbiztonságra hivatkozva megsemmisítette, erre válaszul a Fidesz korlátozta az AB hatáskörét, és újra elfogadta a törvényt, mégpedig úgy, hogy öt évre visszamenőlegesen kell megfizetni a különadót. A távozó állami vezetőknek kétmillió fölötti, a kirúgott munkavállalóknak három és fél millió feletti végkielégítésük után kell fizetni. Az újabb törvényt is megtámadták az AB-nál, abban bízva, hogy a testület az emberi méltóság csorbulásaként értékeli a visszamenőleges hatályú jogszabályalkotást. A parlament ugyanis úgy módosította az AB hatáskörét, hogy az adózással kapcsolatos törvényeket kizárólag abból a szempontból vizsgálhatja felül, hogy azok nem sértik-e az emberi méltóságot.

Az alkotmánybírók osztották azt a kézenfekvő érvet, amely szerint sérti az emberi méltóságot, ha az utólag kivetett adó valakinek a megélhetését közvetlenül veszélyezteti. A testület határozata szerint ugyanis az emberi méltóságot sérti, hogy a törvény a különadó hatályát olyan bevételekre is kiterjesztette, amelyeket bevallással lezárt adóévekben, törvény alapján szereztek a jogosultak. A 2005–2009-es adóévekben szerzett bevétel után az adóhatóság a különadót nem követelheti, azt nem kell bevallani, megfi zetni, illetve a már megfizetett különadót – a magánszemély kérelmére – az adóhatóságnak vissza kell térítenie – áll a testület közleményé ben. Ez azt jelenti, hogy a 2005–2009 közötti végkielégítések után biztosan nem kell büntetőadót fizetni.

Más a helyzet a 2010-ben kapott végkielégítésekkel. Az AB szerint a törvény szövegezése miatt a megsemmisítés a 2010-es adóévre is vonatkozik, noha a határozat szerint a büntetőadó-törvénynek a tavalyi és az azt követő adóévekre szóló szabályai nem sértik az emberi méltóságot. Ahhoz azonban, hogy a 2010-es adóévre kiterjedjen a különadó hatálya, további jogalkotásra van szükség az Országgyűlés részéről. Ennek hiányá ban – a magánszemély kérelmére – az adóhatóságnak a 2010-es adóévre már megfizetett különadót is vissza kell térítenie.

Bihari Mihály alkotmánybíró a határozat első tárgyalási napján jelezte, hogy érinti a különadóról szóló törvény, ezért nem vett részt a döntésben. Végkielégítése 3,5 millió forint körül volt, az összeget már befizette.

Már egymilliárd folyt be a NAV-hoz

A magánszemélyek május 5-ig 1,08 milliárd forint különadót fizettek meg az adóhatóság részére és 481 magánszemély nyújtott be a különadóról szóló bevallást – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken. A befizetett összeget az AB döntése értelmében a NAV-nak vissza kell utalnia. A különadó miatt főleg azok a köztisztviselők és közalkalmazottak voltak nehéz helyzetben, akiket még 2006-ban küldtek el. Egy 15-20 éve az államigazgatásban vagy önkormányzatnál dolgozó esetében nem is kellett túl magas fizetés, hogy a mostani törvény hatálya alá essen: 250-280 ezer forint bruttó bérrel már keletkezett volna adófizetési kötelezettség.

Határidős problémák

Kérdéses, hogy ha a Fidesz május 20-ig módosítja a törvényt, akkor a tavalyi évben kapott végkielégítések után is be kell-e fizetni a különadót. A lapunk által megkérdezett adószakértő szerint nem, mert a törvényes rendelkezések alapján az adótörvényeket csak úgy lehet módosítani, hogy azok a hatálybalépés előtt legalább 45 nappal kihirdetésre kerüljenek a Magyar Közlönyben. Ez a Fidesz számára május 20-ig már megoldhatatlan, ráadásul már sokan be is adták a tavalyi adóbevallásukat. Az egy lehetséges út lenne a Fidesz számára, hogy új befizetési határidőt határoz meg a 2010-es különadóra.

Az időzítéssel kapcsolatos alkotmányossági aggályokat (túl közel van május 20.) a kormány azzal próbálhatja eloszlatni, hogy az eddig bevallásukat be nem nyújtók a törvény ismeretében felkészülhetnek arra, hogy lesz még adófizetési kötelezettségük a tavalyi évhez kapcsolódóan. Csakhogy ebben az esetben is felvetődnek jogi kifogások: a különadóval érintett adóalanyi kört ugyanis megosztanák, diszkriminálva azokat, akik még nem adták be a bevallásukat vagy már beadták, de azt még nem hagyta jóvá az adóhatóság. A többiek bevallása ugyanis már lezártnak tekinthető, márpedig erre az esetre világosan fogalmaz az AB határozata. (B. F. Z.)

Az Alkotmánybíróság szerint az emberi méltóságot sérti a büntetőadó
Az Alkotmánybíróság szerint az emberi méltóságot sérti a büntetőadó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.