Többlépcsős kormányátalakításra készül Orbán

Hoffmann egyelőre bizalmat kapott, Szócska visszavágyik az egyetemre, Réthelyi gyenge, Matolcsy egy fantaszta - repkednek a nevek a kormánypártok háza táján.

Rengeteg a konfliktus, elhasználódnak a miniszterek. Ráadásul van, aki fizikai, de pszichés állóképességgel sem bírja – ez volt Lázár János kendőzetlen véleménye télen, amikor a kormány működéséről/teljesítményéről kérdezték. Az FN.hu portálon tegnap megjelent interjúban viszont azt mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője: „miniszterelnök úrral sokat szoktunk beszélgetni. Jelzi előre, ha valami komoly átalakítást tervez. Mostanában nem beszélt ilyenről, ebből arra következtetek, hogy nem lesznek cserék”.

Egy kormányközeli forrás viszont úgy tájékoztatta munkatársunkat: lesz kormányátalakítás, Orbán Viktor – a dolgok jelenlegi állása szerint – többlépcsős változtatást tervez. Miniszteri poszton cserére várhatóan decemberben–januárban kerülhet sor, a 2012-es adótörvények, a költségvetés, és a többtucatnyi sarkalatos törvény elfogadása után. Lapunk már megírta, a miniszterelnök tavaly, az első nem hivatalos kormányülésen azt közölte a miniszterekkel, mandátumuk 2011. december 31-ig szól.

Hogy az államtitkárokra is vonatkozik az év végéig szóló biztos megbízatás? Vagy Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata oktatási államtitkárnak, akit – egy befolyásos forrásunk megfogalmazása szerint – Orbán Viktor néhány hete „szénné égetett” egy kormányülésen az általa jegyzett felsőoktatási koncepció miatt – mennie kell? „Minden kiszámíthatatlan” – mondta egy szakértő. És mivel a miniszterelnöknek minden fideszes–kereszténydemokrata voksra szüksége lesz a sarkalatos törvények megszavazásához a parlamentben, nyilván mérlegeli, hogy KDNP-s államtitkárokat meneszt-e. KDNP-s források azt mondták: „kevesebb mint három hete” (már az ominózus kormányülés után) Orbán Viktor a bizalmáról biztosította az államtitkár asszonyt. – Tehát nincs szándék a leváltására. Egyelőre. Neki tanári szakmai tapasztalata van, „politikai szakmai” nem igazán. És azt hitte, hogy százszázalékosan meghatározhatja a felsőoktatási koncep ciót. És nem feltétlenül akart államosítani. Ez hiba volt – mondták lapunknak Hoffmann Rózsáról KDNP-s politikusok, akik úgy vélik: őszig talán a helyén marad.

Szócska Miklósért „sem rajongott” a Fidesz-frakció, de az egészségügyi államtitkár (miután a gyógyszerkasszaügy kapcsán meglebegtette lemondását) stabilizálta pozícióját. Most viszont azt hallani: nem cél számára, hogy végigvigye a ciklust, „visszavágyik az egyetemre”.

„Amint felröppent, hogy én vagyok a kultuszminiszteri poszt várományosa, azonnal elkezdődött a gyűlölködés, a torzsalkodás, a mocskolódás, a gáncs, az ármány. Ami nem a túloldalról indult, hisz riválisaim a Fideszben keresendők” – ezt már a szintén a humán csúcstárcához integrált Szőcs Géza kulturális államtitkár mondta a Mozgó Világban.

Összességében az a fideszes alaphang, hogy a humán csúcsminisztérium „nincs irányítva”, Réthelyi Miklós „gyenge”, nyáron mennie kellene. Martonyi János külügyminiszter tagadta, de foglalkozott azzal, hogy feláll a bársonyszékből az EU-elnökség lezárultával, bár lojalitásáról biztosította Orbán Viktort. Olyan hírek is kiszivárogtak, hogy Fellegi Tamás is fontolgatta a távozását, forrásaink szerint a nemzeti fejlesztési miniszter mint üzletember „a piacok dinamizmusához szokott, s nem a nehezen mozduló apparátushoz”. Az általános vélekedés, hogy Matolcsy György „egy fantaszta”, és az utolsó költségvetése a 2012-eslesz.

Forrásaink azt valószínűsítik: a 2014-es választások előtt 8-9 hónappal Orbán Viktor valószínűleg még egyszer újrarendezi a miniszteri tablót, „de az már a kampányfelállás lesz”.

A miniszterek mandátuma 2011 végéig szól
A miniszterek mandátuma 2011 végéig szól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.