Pécs eladná a bérlakásokat

A lakbér nem fedezi a karbantartási költségeket, a város pedig szeretne pénzhez jutni.

A pécsi önkormányzatnak 4372 bérlakása van, s ezek közül 1981 lakás bérlője – még évtizedekkel ezelőtt – határozatlan idejű szerződést kötött a várossal. Az önkormányzat szeretné eladni ezeket a lakásokat a bérlőknek, a piaci ár 54 százalékáért. Az erről szóló előterjesztést a pécsi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadta, a városháza a következő hetekben küldi ki a bérlőknek a vételi ajánlatot. A megvételre kínált bérlemények háromnegyede másfél-kétszobás panellakás, piaci értékük 5,5–6,5 millió forint.

Annak, hogy a város az említett módon szeretne megszabadulni tulajdonától, két fő oka van. Egyrészt a lakások bére nem fedezi az ingatlanok karbantartási és felújítási költségét: a bért ugyanis a háromszorosára kellene emelni ahhoz, hogy a lakások állagmegóvása maradéktalan legyen. A másik ok, hogy a súlyosan eladósodott város a lakáseladások révén is szeretne bevételhez jutni. Pécs irányítói azt remélik, hogy évente 50–100 lakás elkel, s a befolyó 150–300 millió forintot elsősorban a rászorulók lakbértámogatására gondolják fordítani.

Megkérdeztünk több pécsi ingatlanügynököt a fenti tervekről, s ők erősen kétlik, hogy a város számottevő bevételhez juthat a lakások eladásával. Ennek oka, hogy az önkormányzati bérlakásokban élők többségének alacsony a jövedelme. Erről tanúskodik, hogy e lakások bérlői –mint azt a polgármesteri hivatalban megtudtuk – komoly tartozást halmoztak fel: lakbérelmaradásuk mintegy 300 millió forint, közműtartozásuk pedig meghaladja az egymilliárdot.

Az átlagosnál jobb körülmények között élők – várhatóan – azért ódzkodnak attól, hogy megvásárolják lakásukat, mert – ha rendesen fizetik a bérleti díjat – úgysem vehetik el tőlük bérleményüket, ráadásul a lakásba bejelentett leszármazottak örökölhetik a bérleti jogviszonyt. Ha egy bérlőnek van elég pénze a lakás megvásárlására, akkor inkább beszáll a gyermeke vagy az unokája lakásvásárlásába, prognosztizálta az egyik ingatlanszakértő, hisz így tulajdonképpen két lakást hagy örököseire.

Egyébként a város öt évemármegpróbálta értékesíteni a most eladásra kínált lakásokat, ám a bérlők akkor sem éltek a lehetőséggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.