Megkapta az egyház az egyetlen iskolát

Helyi népszavazást kezdeményezett egy keceli lakos arról, hogy a város önkormányzata átadja-e 700 fős iskoláját a katolikus egyháznak. Az egyház márciusban tett ajánlatot Kecel egyetlen iskolájának átvételére. A keceli iskola ma a Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás 13 településen 6000 gyermeket tanító iskolai szervezetébe tartozik. Az egykori kiskőrösi járás területén vélhetőleg összehangolt akció folyik: a katolikus és az evangélikus egyház a térség legnagyobb iskoláinak – a kecelin kívül a soltvadkertinek és az egyik kiskőrösi iskolának – az egyházi kezelésbe vételét tervezi.

– Ha azonban a nagyobb iskolák kilépnek a kistérségi társulásból, akkor az egységes szervezetbe integrált kistérségi iskola fenntartása ellehetetlenül, és a kisebb települések ismét azzal a problémával néznek szembe, amely miatt a társulási formát és a mellé járó kedvezményeket az előző kormányok idején kialakították: nem lesznek képesek fenntartani az iskolájukat – mondja Orcsik Attila, a kistérségi iskola igazgatója.

Soltvadkerten és Kiskőrösön jelentősebb lázongás nélkül megszületett a döntés. A 14 ezer 300 lakosú Kiskőrösön marad világnézetileg semleges iskola. A 7500 lakosú Soltvadkerten, ahol csak egy iskola van, szintén döntöttek már, de csak 2012 szeptemberétől adják egyházi kezelésbe az iskolát. Kecelen viszont szokatlanul rapid módon zajlik a folyamat: már idén szeptember 1-jétől egyházi fenntartásúként indulna a tanév. Pedig maga a polgármester, Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere is azt nyilatkozta még március elején: a Petőfi Népe című megyei lapból szerzett tudomást, hogy Bábel Balázs kalocsai érsek szerint tárgyalások folynak a keceli iskolának a katolikus egyház kezelésébe adásáról.

Borbényi Ilona önkormányzati képviselő szerint – noha a kalocsakecskeméti egyházmegye képviselői folyton hangsúlyozzák, hogy csak ott veszik át fenntartásra az iskolát, ahol ezt a szülők jelentős többsége igényli – a katolikus egyház azelőtt tett ajánlatot az iskola átvételére, hogy a szülőket megkérdezték volna. Az első –és eddig az egyetlen írásos – ajánlat még nem is a teljes, 700 fős iskola átvételéről szólt, hanem azt javasolta, hogy bontsák ketté az iskolát, és csak egyik része maradjon az önkormányzat kezelésében, a másikban alakuljon meg a katolikus iskola. A keceli önkormányzat úgy döntött: megvizsgálják az ajánlatot. A testületi ülésen azonban az egyház képviselői már azt mondták: az egész iskola kell nekik. Sőt 50 vagy 99 évre vennék át fenntartásra. Az épületek nagyon jó állapotban vannak, 2005-ben újították fel őket európai uniós támogatással.

Opauszki Zsuzsanna jegyző megerősítette, hogy megkapta a népszavazási kezdeményezést. Ha törvényesnek tartja a feltenni szánt kérdést, akkor indulhat az aláírásgyűjtés. A jegyző asszony kérdésemre kiemelte: egyoldalú szerződésmódosítással csak tavaly december 31-ig léphetett volna ki a kistérségi társulásból a keceli önkormányzat. Idén május 31-ig még kiléphetnek, de már csak akkor, ha a kistérségi tanács ehhez hozzájárul. Ha viszont május 31-ig nem történik meg ez a döntés, akkor idén szeptembertől már indulhat egyházi kezelésben az iskolaév.

Haszilló Ferenc azt mondja: a városnak mind anyagilag, mind neveléserkölcsi vonatkozásait tekintve megéri a váltás. Először valóban arról volt szó, hogy megosztják az iskolát, de a főegyházmegye szakértői azt mondták, szegregációt vagy ellentéteket szülne, ha két eltérő profilú iskola jönne létre Kecelen. Összesen hét fórumot és egy háromórás közmeghallgatást tartottak, ez utóbbit a város honlapján bárki megnézheti. Aki tájékozódni akart, megtehette. A katolikus egyház partnerséget ajánlott a kisebb felekezeteknek, akik jelen lehetnek saját hittanóráikkal az iskolában. A szerdai testületi ülésen végül megszavazták, hogy elfogadják az egyház ajánlatát. Kérdésemre, nem elsietett-e a döntés, Haszilló Ferenc azt felelte:

– Ha csak egyetlen évre mentesülünk az állami normatíva 98 millió forintos önkormányzati kiegészítése alól, már megéri, hiszen abból törleszteni lehet az 1 milliárdos kötvénykibocsátás 2013-ban esedékes részletét.

Nemrégiben újították fel az iskolát
Nemrégiben újították fel az iskolát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.