Romafelzárkóztatás: okatás, kézművesség és sport

Értesüléseink szerint gyakorlatilag már csak az aláírásra vár az a keretmegállapodás, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke szentesít majd a magyarországi cigányság felzárkóztatása érdekében.

Hogy mikor, még kérdéses. A tervezet ugyanis már hosszú hónapok óta készül, és jellemző, hogy az aláírás időpontját többször is elhalasztották, és megeshet, hogy szignálása előtt a kormány határozatban is rögzíti annak tartalmát. Nem véletlenül fogalmazott Farkas Flórián egy hete munkatársunknak úgy, hogy „a minisztériumok tárgyalótermeiben hónapok óta megfeszített munka és egyeztetés folyik, rövidesen eljön az ideje, hogy részletes elképzeléseinkkel a zárt ajtók mögül a nyilvánosság elé lépjünk”.

A lapunk birtokában lévő tervezet szerint az ORÖ és a kormány úgynevezett „együttdöntési rendszert” alakít ki. A megállapodás preambuluma szerint „a cigányság problémáit nemzeti ügyként, s nem pusztán szegénypolitikaként kezelik. (...) A tanulás és a munka mint a kiemelkedésnek a társadalom által támogatott útját kell választhatóvá tenni, és a cigányság társadalmi beilleszkedésének lelki és fizikai akadályait kell lebontani.”

Ami a konkrét tartalmat illeti: a felek azt vállalják, hogy 2014-ig százezer munkanélküli romát vonnak be a foglalkoztatásba, tízezer „roma vállalkozást” támogatnak, amelyből legalább háromezer újonnan induló lesz. Hogy miként? A tervezet szerint az Orbán-kabinet az állami beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzéseken kötelező jelleggel írja majd elő a beruházás térségében lévő inaktívak foglalkoztatásának elsőbbségét, továbbá erősíti a helyi piac védelmét, és a helyi termelést a korábban létező és új szubvenciók helyreállításával támogatja. „Ezen szubvenciókat elsősorban a romák helyben végezhető, az agráriumhoz, a kézművességhez és szolgáltatásokhoz kapcsolódó tevékenységekre alapítja.” Továbbá átfogó roma oktatási reformot valósítanak meg, amelynek keretében húszezer roma fiatal ötven, kiemelt szakmunkásképző iskola keretében szerezhet piacképes szakmát.

Tízezer roma fiatal tanulhat érettségit adó képzésben és ötezer a felsőfokú oktatásban. A keretmegállapodás hangsúlyozza, hogy a kormány és az ORÖ egyaránt támogatja a Keresztyén Roma Szakkollégiumi Hálózat működését. Kitérnek arra is, hogy a szak- és felnőttképzés területén ötvenezer, legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt szerezhet piacképes szakképesítést, és további nyolcvanezer felnőtt roma számára nyílik meg a lehetőség „alapfokú készségfejlesztési programokban való részvételre”.

A tervezet megismétli azt a már ismert tételt, hogy a kormány hároméves kortól biztosítja az óvodai szolgáltatásokat, és kiscsoportos formában is megszervezi az iskolai kezdő évfolyamot. Megerősíti a családsegítő és a védőnői hálózatot is. Új roma ösztöndíjprogramot indítanak, és tizenhat olyan közösségi központot hoznak létre, amely érdemben segíti „az elemi életviteli körülményeket is nélkülözők lakhatási feltételeinek javítását, átmenetet biztosítva a tanulás és a munka világába”. E közösségi központok „tevékenysége ki kell terjedjen az egészséges életmód, a sport és a táplálkozás területére is”.

Mindezekhez persze pénz is jár. Így a kormány – a tervezet megfogalmazása szerint: az ORÖ korábbi vezetésének felelőtlen gazdálkodása következtében ellehetetlenült kisebbségi önkormányzati tevékenység támogatására – egyszeri döntéssel 300 millió forintot ad Farkas Flóriánéknak, továbbá egymilliárd forintot különít el a romák felzárkózását szolgáló, az egyes hazai és uniós programokban az ORÖ által javasolt „arányos részvétel biztosítására”. Hogy a program egészének megvalósítására honnan különít el pénzt a kormány, arról a dokumentum nem tesz említést.

Farkas Flórián Orbán Viktorral
Farkas Flórián Orbán Viktorral
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.