A Gyurcsány-ügy nem független az MSZP belső cirkuszaitól

Az LMP feljelentése nyomán indult ügyészségi vizsgálat Sukoró-ügyben Gyurcsány Ferenc ellen, de Schiffer András frakcióvezető szerint nincs személyes része a feljelentésüknek.

– Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését kérte az ügyészség. Örül, hogy az ügyet az ön és az LMP által tett feljelentés alapozta meg?

– Semmiféle öröm nincs bennem. Egy hosszabb folyamat része volt, amikor 2009-ben megtettük a feljelentést. Az LMP a Sukoró-üggyel már régóta foglalkozott. Kértük a kiemelt beruházási törvény hatályon kívül helyezését, a folyamat kivizsgálását Bajnai Gordon tól, de mindannyiszor lepattantunk. Úgy láttuk, van egy pont, ahol el lehet indítani egy ügyészségi vizsgálatot. Nem tették közzé a tervezetet, nem folytatták le az egyeztetést, továbbá az a bizonyos emlékeztető megteremtette a célzatosság gyanúját. Véleményem szerint azonban a sukorói ügyben sokkal több van ennél. Amiben mi feljelentést tettünk, az jogkérdés. Arra, hogy az ügyészség ebben eljusson a vádemelésig, biztosan nincs szükség másfél évre. Tartózkodnék attól, hogy az igazságszolgáltatás és az ügyészség döntését minősítsem, de nem tud az ember szabadulni attól, hogy a folyamat nem független az MSZP belső cirkuszaitól. Azt szeretném, hogy minden mutyigyanús ügyet, amely a politikai döntéshozókig elér, a nyomozóhatóságok kellő időben és alapossággal feltárjanak. Attól pedig nem tudok elvonatkoztatni, hogy nincs az egész Sukoró-ügy, ha a Fidesz–MSZP-nagykoalíció nem fogadja el a kiemelt beruházásokról szóló törvényt, amely nemcsak bukott fejlesztési politikát erőltet, hanem komoly korrupciós nyomás alá is helyezi a mindenkori kormányt. Mi már kezdeményeztük a törvény hatályon kívül helyezését, a Fidesz azonban nem volt partner ebben.

– Azt mondta, minden mutyigyanús ügyet szeretnének feltárni. A hvg.hu-nak nyilatkozva kiemelte például Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester és az általa sokáig vezetett város ügyeit. Ez utóbbiakban például tettek hasonló feljelentést?

– Igen, a helyi LMP-szervezet tett már feljelentéseket, várjuk a fejleményeket. Sőt, kértük a miniszterelnököt: tegye lehetővé Budai Gyula számára, hogy az önkormányzati ügyek tekintetében is vizsgálódhasson. Erre ugyanis van, illetve lenne alkotmányos lehetőség. Sajnálatos módon a kormányfő hasbeszélője, Szijjártó Péter mindezt ócska propagandaszöveggel elütötte.

– Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy miként viszonyul az LMP-hez azután, hogy az ökopártiak feljelentése alapján indulhat ellene eljárás, azt mondta: az LMP demokratikus párt, amelyre szükség van az ellenzéki oldalon.

– Nincs semmiféle személyes része a történetnek. De azt tudni kell, hogy az LMP feltehetően nem kel életre, ha nincs Gyurcsány Ferenc ötéves katasztrófakormányzása. Kormányzati teljesítményéről lesújtó a véleményünk. Nemcsak a demokráciáról alkotott felfogása – gondolok itt a 2006-os őszi eseményekre –, de az álbaloldali neoliberális gazdaságpolitikája is távol áll tőlünk. Természetesen a demokratikus erők közt bizonyos ügyekben szükség van együttműködésre. Ez a szocialistákkal megvolt a Költségvetési Tanács vagy az Alkotmánybíróság kivégzése elleni tiltakozáskor is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.