A Fidesz szerint a vádemelésig eljut a Gyurcsány-ügy

Gyurcsány Ferenc azt kéri, hogy a mentelmi bizottság ne a szokásos zárt, hanem nyilvános ülésen döntsön mentelmi jogának felfüggesztéséről.

„A vádemelésig szinte biztosan eljut”, mondta a Gyurcsány-ügyről egy befolyásos kormánypárti képviselő tegnap munkatársunknak. A politikus hozzátette: természetesen ez a megállapítása akkor lesz igaz, ha valóban létezik olyan emlékeztető, amely szerint Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök állítólag maga adott utasítást a Sukoró-ügyben a telekcserére. „Ez ugyanis hivatallal való visszaélést jelentene. És akkor teljes meggyőződéssel lehetne megszavazni Gyurcsány mentelmi jogának a felfüggesztését”, állította a politikus.

A parlament mentelmi bizottságának egy hónapja van arra, hogy kialakítsa álláspontját. De a Fidesznek – mint megtudtuk – nem fűződik politikai érdeke ahhoz, hogy rövidre zárja az ügyet. Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke tegnap lapunknak úgy nyilatkozott: szerdán ülésezik a bizottság, de ezúttal nem tárgyalja a volt miniszterelnök mentelmi jogának kérdését. „Sok a vidéki képviselő a bizottságban, és a polgármester, így elég nehézkes elérni, hogy mindenki jelen legyen. De ez olyan ügy, amelynek tárgyalásakor a legszélesebb körű részvételt várom el a bizottság tagjaitól”, tette hozzá. Vagyis: Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának kérdését a leghamarabb a jövő kedden tárgyalhatják. Rubovszky György lapunknak azt mondta, szeretne egyeztetni a volt kormányfővel is, ugyanis „nekem biztosítani kell, hogy ha ő meg akar szólalni a mentelmi bizottság előtt, megszólalhasson”.

A volt miniszterelnök azt kérte a bizottságtól, hogy a házszabálytól való eltéréssel ne zárt, hanem nyilvános ülésen tárgyalja az ügyét. Ehhez a parlament négyötödének az igenlése szükséges. Erre még nem volt példa. Igaz, még arra sem, hogy egy volt miniszterelnök került volna közvádas ügyben a bizottság elé. „Nem tudom, milyen döntést hoz erről a Ház”, mondta Rubovszky György, akinek egyébként az a véleménye, hogy nem lenne szerencsés nyilvánossá tenni Gyurcsány Ferenc meghallgatását. „Abban a pillanatban versenyfutás lesz. Mindenki politikai célokra akarja majd használni az ügyet”, jegyezte meg a KDNP-s politikus.

Hétfőn ülésezett a házbizottság is, amely arról lett volna hivatott dönteni, hogy Gyurcsány kérésének megfelelően lehet-e nyilvános a mentelmi bizottság döntési folyamata a mentelmi jog felfüggesztéséről, vagy sem.

Úgy tudjuk, hogy a politikusoknak komoly fejtörést okozott a kérdés, nem tudták eldönteni, hogy mi és hogyan lehetséges a házszabály szerint.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a leghatározottabban visszautasította azt a vádat, hogy a kormányoldal nyomást akarna gyakorolni az ügyészségre. A parlamenti képviselők „az alapos, körültekintető, minden szempontot mérlegelő, előttünk álló egy hónapos vitában – amit a mentelmi bizottság majd le fog folytatni – minden információval fel lesznek vértezve ahhoz, hogy állást tudjanak foglalni, függetlenül attól, hogy mit gondol erről Gyurcsány Ferenc”. Ezt válaszolta tegnap a Fidesz frakcióvezetője arra, hogy javasolják-e a volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését. „A sukorói beruházás ügyében kár érte a magyar államot. Meg kell találni azt a felelőst, aki ezt a kárt okozta. A volt miniszterelnököt is megilleti az ártatlanság vélelme,mi ezt tiszteletben is kívánjuk tartani”, tette hozzá Lázár János.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.