A pártfinanszírozás debreceni modellje

Tegnapi számunkban beszámoltunk róla, hogy egy ötvenmillió eurós, azaz mintegy 22 milliárd forintos Hajdú-Bihar megyei csatornaberuházással kapcsolatban pénzügyi szabálytalanságokat vélelmez egy brüsszeli vizsgálóbizottság.

Arra gyanakodnak, hogy a debreceni önkormányzat vezetésével 2003 óta folytatott projekt során egyes cégek közbeszerzési eljárás nélkül kaptak meg bizonyos munkálatokat. Némely vállalkozások nyomott áron vállalták a kivitelezést, majd szerződésmódosításokkal közelítettek a valós költség felé. Az audit egyelőre 2,3 millió eurós „pénzügyi korrekciót” javasol. Lehet, hogy ezt nem fizeti ki Brüsszel.

Csőgörény – a rendszer tisztaságát ellenőrzi
Csőgörény – a rendszer tisztaságát ellenőrzi

Az ötvenmillió euró mintegy öt százalékáról van szó. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy ennyi közkenőpénz kerülhetett a rendszerbe, a magyar pártfinanszírozásnak a nyilvánosság számára átláthatatlan útvesztőjébe.

Ha a brüsszeli ellenőrök véleménye beigazolódik, a nyilvánosság is képet kap a mechanizmusról. A rendszerváltás óta tudott: a pártok a közpénzekből támogatott beruházásokból – ha nem is közvetlenül, de néhány könyvelői kanyar után – leveszik a magukét. A vállalkozók a költségvetésükbe már beépítik a kenőpénzt.

A mai parlamentben két párt van, amely a rendszerváltás óta ott ül az Országgyűlésben: az MSZP és a Fidesz. Világok választják el őket egymástól, de akár kormányon voltak, akár ellenzékben, máig nem tudtak – vagy nem akartak – semmit sem tenni a pártfinanszírozás átláthatóságáért. Pedig a közpénzekbőlmegvalósuló beruházásokat nem lengené körbe a korrupció gyanúja, ha végre normális törvény születne a pártok támogatásáról.

Rögzítsék, hogy milyen feltételekkel adakozhatnak pártoknak cégek, magánszemélyek, és változtassák meg például a Közbeszerzési Döntőbizottság bírságolási lehetőségét. Egy többmilliárdos közbeszerzés során elkövetett szabálytalanság miatt egy-kétmillió forintos büntetéseket szabhatnak ki. Aprópénzt, ha – mint látjuk – egyetlen beruházásból akár ötszázmilliót lehet leszakítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.