Bátonyterenye pillanatok alatt összefogott a gyöngyöspatai menekültek ellen

Viszonylag nyugodt volt a helyzet tegnap Gyöngyöspatán, ahol a hónap végéig meghosszabbították a rendőrség fokozott felügyeletét.

A szerdán a községből rokonokhoz menekült családok közül többen már visszatértek, s a gyerekek egy része is elment iskolába, óvodába. Az április 26-án, kedden késő este történt támadás ügyében – amelyben egy ember súlyosan, kettő könnyebben sérült – a gyöngyösi rendőrkapitányság csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást: egy 36 éves és egy 53 éves helyi lakost őrizetbe vettek.

A rendőrség közleménye szerint egy petőfibányai, egy lőrinci és egy ócsai illetőségű férfit sérült meg, s a jelenlegi adatok szerint ellentmondásos körülmények között sérülést szenvedett egy gyermekkorú gyöngyöspatai lakos is, akit egy családi házból szállítottak kórházba a mentők.

Danyi Sándor, a Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke tegnap tudósítónknak elmondta: információi szerint tizennégy-tizenöt család távozott szerdán Gyöngyöspatáról, s négy családot még aznap visszaküldtek Bátonyterenyéről.

A Roma Sajtóközpont híre szerint a nógrádi település önkormányzata „a lakosság felzúdulására hivatkozva” küldte vissza otthonába azt a 15 gyereket és 10 nőt, aki szerda délelőtt menekült hozzájuk. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke azt mondta: Bátonyterenyén több mint 2300 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze.

Nagy-Majdon József Bátonyterenye fideszes polgármestere kifejtette: a hozzájuk utazó gyöngyöspatai romák döntése nem volt átgondolt, hiszen a gyerekek óvodába, iskolába járnak, a szállásuk sem volt biztosított a Nógrád megyei városban, és a biztonságukat sem tudták volna garantálni. A városvezető elmondta: a szerdai testületi ülést megszakítva a jegyzővel és a gyámügyes munkatárssal együtt találkozott a gyöngyöspatai családokkal, amelyek beleegyeztek, hogy a bátonyterenyei önkormányzat költségén visszaszállítják őket otthonaikba.

Szerettük volna megkérdezni, vajon milyen szövegezésű aláírásgyűjtő ívet látott el kézjegyével alig egy-két óra alatt több mint kétezer ember Bátonyterenyén, de a polgármesteri hivatalban nem reagáltak megkeresésünkre, s úgy tudjuk, a dokumentumokat eddig nem mutatták be nyilvánosan.

Gyöngyöspata, 2011. április 27
Gyöngyöspata, 2011. április 27
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.