Szabálytalanságok, szarvashibák: közpénz szivárgott a debreceni csatornából

Egy brüsszeli pénzügyi ellenőrzés lapunk birtokába került dokumentumai szerint a debreceni önkormányzat gesztorságával, azaz vezetésével megvalósuló, 22 milliárd forintos szennyvízberuházás során közbeszerzési szabályokat szegtek meg, alaptalanul módosítottak határidőket és szabálytalanul ítéltek oda különböző kivitelezési munkálatokat Hajdú-Bihar megyében.

Az ügyben 2010-ben keletkezett audit a vélelmezett szabálytalanságok miatt összesen 2,3 millió eurós – mai árfolyamon több mint 600 millió forintos – „pénzügyi korrekciót” javasol, ami az uniós támogatás egy részének visszatartását jelentheti.

A Debrecen város és térsége szenynyvízelvezetése és -tisztítása című projekt 2003-ban indult, az Európai Unió ISPA-programjának keretében Debrecen gesztorként négy környező településsel – Ebessel, Hajdúsámsonnal, Mikepérccsel és Sáránddal –közösen nyert csaknem 22 milliárd forintot, amelynek 58 százalékát az EU, további 32 százalékát a magyar állam biztosította, míg 10 százalék önrészt az önkormányzatok fizettek.

Eddig mintegy 50 millió eurót fizettek ki, ami a teljes uniós támogatás 97 százaléka.

Az ISPA-program befejezését eredetileg 2008 végére ígérték, de még mindig nincs kész. Egyes munkálatok „előre nem látható” okok miatt csúsztak, és többször módosítottak bizonyos közbeszerzési szerződéseket is, mert a sikertörténetnek indult beruházás több váratlan fordulatot hozott. 2006-ban Kósa Lajos, Debrecen polgármestere bejelentette, hogy a négy egységből álló közbeszerzést négy különböző vállalat nyerte, és – tette hozzá – „a város eredményes pályáztatásának köszönhetően, szokatlan módon, 4-5 milliárd forinttal kevesebbért vitték el a beruházást, mint amivel eredetileg kalkuláltak”. Kósa 2008 novemberében már úgy fogalmazott: „Nehézkesen bonyolódó folyamat a csatornázás, hiszen néhol százéves a csatornarendszer, és a tervekhez képest sok váratlan nehézség fogadta kivitelezőket. Ennek ellenére 2009 végére a műszaki teljesítés, 2010-ben pedig a pénzügyi elszámolás is befejeződhet”. 2009-ben a debreceni szennyvíztelep több milliárd forintos rekonstrukciójára kiírt közbeszerzésen csak harmadszorra tudtak győztest hirdetni: a kivitelezést hosszú procedúra után a debreceni székhelyű Keviép-Euroaszfalt konzorcium nyerte el. A Keviépet a cívisvárosban sokan úgy emlegetik, mint a Fidesz „házi építtetőjét”: ez a cég a kivitelezője a nyolcmilliárd forintos debreceni Kölcsey Kongreszszusi Központnak is. A cég vezetője az eljárás elhúzódására panaszkodva sajnálkozva jelentette be: „a beruházás finanszírozása 200 millió forinttal kerül többe, mintha egy évvel ezelőtt elkezdhették volna a munkát”.

A beruházás során bizonyos közbeszerzéseket irreálisan alacsony árajánlattal nyertek meg, így a kivitelezés során módosító szerződéseket kötöttek pluszösszegek kifizetésére – csakhogy már a közbeszerzés megkerülésével. De előfordultak olyan „szarvashibák” is, hogy a Debrecen és Ebes közötti, mintegy tíz kilométer hosszú szennyvízcső átmérőjét fele akkor nagyságúra tervezték a szükségesnél. Emiatt új terveket kellett készíteni. Az ellenőri véleményben javasolt 2,2 millió eurós „pénzügyi korrekció” nagy része,mintegy 1,5 millió euró éppen az Ebes és Debrecen közötti beruházásra vonatkozik. Ezzel kapcsolatban a brüsszeli véleményben olvasható: egyes munkák „egyszerűen nem szerepeltek az eredeti tervben”. Az ellenőrök leszögezik: „a fő szerződést a vonatkozó közbeszerzési rendelkezéseknek megfelelően ítélték oda, de azt egy vagy több kiegészítő rendelkezés követte, amelyeket a vonatkozó közbeszerzési rendelkezéseknek való megfelelés nélkül ítéltek oda”.

Megkeresésünkre Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az Európai BizottságRegionálisPolitikaiFőigazgatósága vizsgálatáról azt mondta: a város mint gesztor a jogszabályoknak és az uniós irányelveknek megfelelően végzi a projekt lebonyolítását a közreműködő szervezettel és az irányító hatósággal együtt. Hozzátette: a közbeszerzéseken e szervek jóváhagyásával választották ki a nyerteseket, és az indokolt műszaki változtatásokat is e hatóságok engedélyével fogadták el. Szerinte szabálytalanság nem történt, a projekt kezelése szakszerű és szabályos. A lapunk birtokába került ellenőri véleményről elmondta: az elvégzett auditjelentés nem szabálytalansági eljárás, végleges határozat még nincs, ezért „a felek eltérő álláspontjának egyeztetése még folyamatban van”. Közölte, hogy az ellenőrzési jelentéstervezetre adandó választ egy munkacsoport fogja véglegesíteni.

Más forrásból megtudtuk: a beruházás elhúzódása miatt a debreceni városvezetés több millió forintos kötbér kivetését fontolgatja többek között a Keviéppel szemben, s elképzelhető az is, hogy beperlik azt a tervezőt, aki a szükségeshez képest feleakkora átmérőjű szennyvízcsövet tervezett Debrecen és Ebes között.

Lassan épül a vezeték
Lassan épül a vezeték
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.