Iskolabezárási hullám Budapesten

Ami nem kötelező, az felesleges teher. A kerületi önkormányzatok forráshiányra hivatkozva – a fővárosi példát követve –, szabadulnának minden, a törvényben nem kötelezőként meghatározott feladattól. Budapesten soha nem látott méreteket öltött az oktatási intézmények támogatásának drasztikus csökkentése, az iskolák összevonása és bezárása.

A költséghatékonyabb működés jegyében Belváros-Lipótváros önkormányzata kimenő rendszerben megszünteti egyetlen saját fenntartású gimnáziumát, a Szemere Bertalan Gimnáziumot. A jövő tanévtől bezárják a speciális igényű tanulókat fogadó Kormos István Általános Iskolát. A sérült gyermekek ellátását együttműködési szerződés keretében oldanák meg. Kérdés, kivel szerződnek majd, hiszen a hasonló szerepkört betöltő Dominó Általános Iskola támogatását a közelmúltban felezte meg a IX. kerületi, szintén kormánypárti önkormányzat. Ezzel egy tízéves sikerprogram zárulhat, hiszen a személyre szabott képzés fele annyi pénzből aligha fenntartható.

A szintén fideszes vezetésű Zuglóban szeptembertől megszűnik a József Attila Általános Iskola. Közel kétszáz – köztük számos enyhe szellemi fogyatékkal élő, illetve sajátos nevelési igényű – gyerek ellátása kerül így veszélybe, mivel a befogadásukra kijelölt intézményben nem biztosítható teljes körűen az integrált nevelés, a falak penészesek, dohosak.

A XVIII. kerületben ötvennel csökkentették a pedagógus álláshelyek számát. Ezzel párhuzamosan a kerület fideszes vezetése egy általános iskola és a kerület legrégebbi gimnáziumának átadását tervezi az evangélikus egyháznak. Erről viszont nem szóltak az érintett családoknak a középiskolai felvételi előtt. A szülők az oktatási ombudsmanhoz fordultak.

A XVII. kerület 30 tanárt érintő létszámleépítést tervez, a Jókai Mór Általános Iskola működtetését a református egyházra bízná. A szintén Fidesz vezette XI. kerületben készül az új oktatási koncepció, amelyben várhatóan szerepel az intézménybezárás is. Értesülésünk szerint a kormánypárti vezetés alatt működő csepeli önkormányzat kimondta a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola verdiktjét: A gyerekeket az „új” Rákócziba irányítanák, csakhogy ott már így is sokan vannak. A felszámolt iskola épületébe a polgármesteri hivatal részlegei költöznének.

Erzsébetváros képviselő-testülete decemberben döntött úgy, hogy két gimnáziumában is megszünteti – felmenő rendszerben – az oktatást. Januárban részben visszakoztak: az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban a korábbi 1+4 évfolyamos program helyett normál négyéves évfolyam indulhat. A 12 évfolyamos Janikovszky Éva gimnáziumi osztályait viszont végleg felszámolják. Terveikről semmiféle előzetes tájékoztatást nem adtak, teljes bizonytalanságban tartva a diákokat, a szülőket és a pedagógusokat. Pesterzsébet két, összesen 700 diákot fogadó kerületi középiskolát adna át a fővárosi önkormányzatnak, mondván, a tanulók többsége nem kerületi lakos. A Fővárosi Közgyűlés várhatóan jövő tavasszal dönt az átvételről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.