Hazatérés – incidenssel

„Féltünk, nem tudtunk aludni. Ha elkezdtek ugatni a kutyák, rögtön kimentünk a házból, hogy nem történt-e valami. Anyu azt mondta, hogy ha bejönnek az udvarba, akkor bújjunk el az ágy alá, a kisgyereket meg rejtsük el gyorsan a szekrénybe.” Ezt mesélte egy kistestvérét ringató gyöngyöspatai lány szombaton Csillebércen, ahol munkatársunk fölkereste őket. A lány három testvérével és édesanyjával érkezett Budapestre.

A romák péntek reggel érkeztek, és vasárnap délutánig voltak Budapesten, ételt és orvosi ellátást kaptak.

– Jótevőnk a Richard, hogy áldja meg őt a Jóisten! – mondta egy idősebb asszony. Elmondása szerint Richard Field Magyarországon élő amerikai üzletember és a Vöröskereszt segítsége nélkül nem tudtak volna eljönni Gyöngyöspatáról. Az asszony azt mondta, minden nagyon gyorsan történt, „Richard arra jutott, hogy az asszonyoknak meg a gyerekeknek el kell menni, mielőtt kirobban a polgárháború. Nem akarta, hogy a gyerekek, akik így is lelki sérüléseket szenvedtek, lássák, hogy mi történik.”

Az asszonyok értesültek a Gyöngyöspatára látogató belügyminiszter nyilatkozatáról, amely szerint a Vöröskereszt meghívott 266 gyereket és nőt egy háromnapos kirándulásra Szolnokra és Csillebércre, ezt a gesztust azonban egyesek úgy állították be, mintha menekíteni kellett volna az embereket.

– A romák nem szoktak kirándulni, pláne nem férfiak nélkül, húsvétkor. Nem azért vagyunk itt, mert ide vágytunk, a buszon idejövet mindenki sírt. Most otthon kéne lennünk, sütni-főzni, locsolkodni, élvezni az ünnepet – mondta egyikük. Állították, hogy azért jöttek el, mert a rendőri jelenlét ellenére sem érezték magukat biztonságban. Van, aki azt mondta, hogy akkor is eljött volna, ha nincs a segítség, más azt, hogy akkor talán marad.

A romák vasárnap mentek vissza Gyöngyöspatára. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke, a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat volt elnöke a buszok megérkezésekor elmondta: családtagjaikat azért kellett evakuálni, mert az életük veszélyben volt. Megjegyezte, hogy a Gyöngyöspatán kialakult helyzet miatt lemondott a község polgármestere, és attól tartanak, hogy jobbikos polgármestert választ a település az időközi választásokon. Farkas János azt mondta: ebben az esetben nincs mit keresniük a településen, és ki fognak települni Gyöngyöspatáról, lehet, hogy Magyarországon belül, de több mint valószínű, hogy menedékjogot fognak kérni az Egyesült Államoktól, Kanadától, illetve az Egyesült Királyságtól.

A romák visszatérésekor incidens történt: a buszról leszálló egyik nő kétszer megütött egy falubelit, akinek az ütésektől vérezni kezdett az arca. A megütött idős nőt mentővel szállították el a hatvani kórház traumatológiai osztályára. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője később arról tájékoztatott, hogy a verekedő asszonyt előállították a Gyöngyösi Rendőrkapitányságra, és eljárást indítottak ellene.

A bíró elengedte a Véderő aktivistáit

Hétfőn megszüntette az eljárást a Véderő garázdaság szabálysértés gyanújával pénteken őrizetbe vett nyolc tagja ellen az Egri Városi Bíróság.

Lévai Zsolt bíró az ítélet indoklásában azt hangsúlyozta, hogy „a kirívóan közösségellenes magatartás megvalósításához nem elég a terepszínű ruha, azt csak aktív, provokatív, kötekedő magatartással lehet megvalósítani, a rendőri jelentések sem utalnak azonban arra, hogy az őrizetbe vettek bárkit is megfenyegettek volna. A rendőrség fellebbezést jelentett be, mivel álláspontja szerint a Véderő tagjai riadalmat és félelmet keltettek a helyi romák körében, s ezzel megvalósították a szabályértést. (MTI.hu)

Rendőri felügyelet mellett tábort bontott a Véderő
Rendőri felügyelet mellett tábort bontott a Véderő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.