A körülmények indokolták...

„Vannak idők, amikor a felelős embereknek kötelességük, hogy az óvatosság mezejére tévedjenek. Gyöngyöspata ilyen időket élt. Az ottani romák ellen fordultak a szomszédaik, senki sem tudta megmondani, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület szervezésében hány »hétvégi harcos« fog felbukkanni könnyen igazivá átalakítható légfegyvereikkel.” Richard Field fogalmazott lapunknak így azokra a vádakra, amelyek szerint „túlreagálta” a gyöngyöspatai helyzetet.

Field volt az egyik kezdeményezője a gyöngyöspatai roma asszonyok és gyermekek múlt pénteki kimenekítésének. A csaknem húsz éve Magyarországon élő amerikai üzletember nem először kerül reflektorfénybe. Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó, 44 éves férfi tavaly márciusban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 55 ezer dollárral – csaknem 11 millió forinttal – támogatta az LMP választási kampányát. Az ingatlanfejlesztő családból származó Field Amerikai Ház Alapítványa jó ideje együttműködik a Vöröskereszttel. A rászorulóknak rendszeresen osztanak élelmiszercsomagokat, nemrégiben nyolcezer családnak biztosítottak vetőmagot Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A Népszabadságnak nyilatkozva az amish népről híres pennsylvaniai Lancasterben nevelkedett amerikai azt hangoztatta: a gyöngyöspatai romák kimenekítését nem csak ő javasolta Selymes Eriknek, a Magyar Vöröskereszt igazgatójának. (Selymes egyébként lapunknak úgy nyilatkozott: kedden kérte fel a Vöröskeresztet egy roma anya, hogy szervezzenek nekik húsvéti tábort, aminek szívesen eleget tettek. – A szerk.). Hasonló véleményen volt a humanitárius szervezet romaügyi tanácsadója, az egyébként gyöngyöspatai származású Mezei István roma vezető is. – Nem tudom, hogy mennyibe került a Vöröskereszt által szervezett akció, de szívesen megtérítem a költségeket. Az akciót a körülmények indokolták –közölte Field.

Az amerikai üzletember teljes képtelenségnek nevezte, hogy a roma asszonyok és gyermekek kimenekítésével politikailag kínos helyzetbe akarta volna hozni a kormányt, illetve – ahogy azt kormánypárti politikusok hangoztatták – le akarta volna járatni az országot. „Ha a Fidesz-kormány még márciusban betiltotta volna a Magyar Gárda utódszervezetét és más gyűlöletcsoportokat, akkor a múlt pénteki humanitárius akció sem vált volna szükségessé”, szögezte le. Emlékeztetőül: kormánypárti politikusok élesen támadták a gyönygyöspatai evakuálást. A roma felzárkóztatásért felelős államtitkár, Balog Zoltán felfújt ügyről beszélt. Kocsis Máté, az Országgyűlés rendvédelmi bizottságának fideszes elnöke szerint pedig előre kitervelt akció volt a romák evakuálása.

– Balog Zoltán jóakaratú ember, aki azonban nem ér fel a feladatig, hogy megvédje a magyarországi roma kisebbséget. A soros magyar EU-elnökségből eddig eltelt négy hónap alatt az Orbán-kormány semmilyen átfogó romafelemelkedési programot sem tudott felmutatni. Megnézném, hogyan reagálna Balog, ha az ő hátsó kertjében rendeznének katonai gyakorlatot – fogalmazott Field. Kocsis kijelentéseire annyit mondott, hogy nem kíván válaszolni ilyen nevetséges nyilatkozatra.

A magyarul is kiválóan beszélő amerikai ugyanakkor gratulált Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy elment Gyöngyöspatára, felkereste a cigánysort és beszélt a megfélemlített emberekkel. – Ha még több politikus és kormányzati ember tett volna így, látnák, hogy a romák is emberek, akiket nem lehet kollektívan felelőssé tenni néhány személy tetteiért. A gyöngyöspatai romák munkát, nem alamizsnát akarnak – hangoztatta.

A magyarországi szegénységet jól ismerő Field szerint a gyönygyöspatai romák krónikus alultápláltságban szenvednek. Harmincöt házban 110 család él, egyes szobákban tizenöten-húszan alszanak. Alapítványa a Vöröskereszttel együtt a húsvéti hétvégén 125 családi élelmiszercsomagot osztott szét a faluban – a csomagokban a többi között liszt, rizs, búzadara, tej, étolaj, felvágott és tojás volt.

Richard Field
Richard Field
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.