Üzenet fentről

Két nappal az Orbán-kormány megalakulását követően a nemzeti erőforrás miniszter lett az Országos Fogyatékosügyi Tanács elnöke. Ezzel a testület érdemi munkája lényegében véget ért.

A szervezet honlapján 2010. május 31-én frissítették a tagok névsorát, azóta említésre méltó esemény nem történt, legalábbis olyan, ami a fogyatékossággal élő emberek társadalomba illeszkedéséről, munkába állásáról vagy legalább az elfogadásáról folytatott párbeszédet előremozdítaná. A kormányzati struktúra részeként működő tanácsot, amely a fogyatékos emberek szervezeteivel való együttműködés legmagasabb szintű fóruma lenne, egy éve össze sem hívták.

A kormány tudja, mit akar a köztünk élő fogyatékosokkal, nincs szüksége rá, hogy mások véleményét is meghallgassa. Elkötelezettségét mutatja, hogy a Fidesz európai képviselői közé emeltek egy siket embert, nem látó társát pedig minisztériumi főosztályvezetővé nevezték ki. Példa nélkül álló gesztusok ezek, ahogyan az is, hogy az új alkotmány a kultúra részeként védelmébe veszi a magyar jelnyelvet.

Dr. Tapolczai Gergely, a Fidesz siket képviselője jelel a Parlamentben
Dr. Tapolczai Gergely, a Fidesz siket képviselője jelel a Parlamentben

Kérdés, hogy pozitív üzenetet közvetítő gesztusokkal kompenzálhatók-e a fogyatékos emberek veszteségei?A támogatások kurtítása, a fogyatékosok munkába állását segítő bértámogatás csökkentése, nem beszélve az uniós forrásból éppen csak kiépített látásrehabilitációs központok ellehetetlenítéséről. Ez utób biak arra jöttek létre, hogy a felnőttként megvakuló embereket megtanítsák tájékozódni, önállóan közlekedni, mások segítsége nélkül élni. Magyarországon évente négyezren veszítik el a látásukat. Amárciusban pénzhiánymiatt leállt központokban évente ezerkétszáz embernek tudtak volna segíteni az őket ért tragédia után. A maga módján ez is üzenetértékű gesztus lehetett volna. Kár, hogy a program még az előző kormány alatt indult.

A fogyatékkal élő emberek évtizedeken át a négy fal közé zárkózva élték életüket, nem volt választásuk, mit szeretnének tanulni, hová mehetnek dolgozni, mekkora jövedelmet érhetnek el. Tizenöt éve nyílni kezdett a rájuk zárt ajtó, éppen kezdték megszokni, hogy van átjárás egy másik világba, ahol nemcsak megtűrt, hanem értékes, hasznos emberek lehetnek. Ez utóbbi most különösen fontos lenne, mert az új alaptörvény azt is kimondja, hogy a szociális intézkedések mértéke az igénybe vevők hasznossága szerint is megállapítható. Csak hogy az éppen nyíló ajtót éppen most csapják rá az orrukra. Már nem is üzennek...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.