A Fidesz szerint az LMP is felelős

A budapesti Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központba tegnap dél körül érkeztek meg a Gyöngyöspatáról kiköltöztetett romák, 172-en. Azt állították, szerdán szembesültek azzal, hogy a Véderő masírozni fog, és „megszervezték” a nők és a gyermekek kitelepítését.

Egy roma polgárjogi aktivista úgy tájékoztatta őket, hogy Richard Field (képünkön), a választási kampányban az LMP-t támogató, Magyarországon élő amerikai üzletember szervezte meg a kitelepítést.

A tábort délután meglátogatta Balog Zoltán felzárkóztatásért felelős államtitkár, aki úgy nyilatkozott, hogy nem „menekülttábor, sokkal inkább üdülőtábor” hangulata van az „eseménynek”. „Ne mondja senki azt, hogy elmenekültek, amikor szerveztek ide egy hétvégi kirándulást, azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Azt a helyzetet kelteni felelőtlenség, hogy egy olyan vészhelyzet volt Gyöngyöspatán, ami miatt el kellett jönniük”, mondta a Hírszerző újságírójának. Elmondása szerint a Vöröskereszt azért szervezte ezt a hétvégét, hogy „ki tudják pihenni az elmúlt hetek fáradalmait a gyöngyöspataiak”. A politikus szerint az elmondottakra bizonyíték, hogy a tábort kedden kezdte el szervezni a Vöröskereszt és úgy tájékoztatta a táborozókat, hogy vasárnapig maradhatnak.

Korábban a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter is azt nyilatkozta, hogy – idézzük – „jól látható hazugságok azok a híresztelések, amelyek szerint bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről vagy bármi másról lenne szó” Gyöngyöspatán. A Magyar Vöröskereszt főigazgatója, Selymes Erik cáfolta, hogy evakuálásként lenne értelmezhető a gyöngyöspatai anyák és gyermekek táboroztatása. A főigazgató az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, evakuálásról „szó sincs”, ugyanis „a gyöngyöspataiak kérésére szervezték meg már korábban a húsvéti tábort”.

Kocsis Máté, az Országgyűlés rendvédelmi bizottságának fideszes elnöke tegnap délután sajtótájékoztatón közölte: „Ebben az ügyben nincs helye mellébeszélésnek, szervezett, kitervelt akció volt a romák evakuálásnak beállított elszállítása. Kérdés, hogy ki, miért, hogyan, milyen célból tette ezt. Kinek állt érdekében, hogy néhány órán belül az országot lejárassák a világ előtt?” Majd így fogalmazott: bizonyos politikai erők nem tudnak belenyugodni, hogy nem ők nyertek a választásokon. „Ha nincs a Jobbik és az LMP, akkor Gyöngyöspatán nyugalom van.”

A menekítési akció kitalálója, Richard Field ugyanakkor azt mondta, hogy a Véderő pénteki tábornyitása miatt szervezték meg a Vöröskereszttel a nők és a gyerekek kimenekítését Gyöngyöspatáról. „Lehet ezt kirándulásnak nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítettük ki a roma nőket és gyerekeket”.

A romák Csillebércen – Balog Zoltán szerint ez üdülőtábor
A romák Csillebércen – Balog Zoltán szerint ez üdülőtábor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.