Állóháborúban a rendvédelmisek

Nem az a kérdés, hogy el tudok-e képzelni olyan kormányzati előterjesztést, amely a szolgálati nyugdíj megszüntetése esetén is elfogadható az állománynak. Egyébként nem hiszem, hogy lenne ilyen. De az előzmények fényében kérdés az is, elhihetjük-e a kormánynak, hogy ha megállapodunk valamiben, betartja az ígéreteit – mondta lapunknak Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke.

– Kedden, az Országgyűlés honvédelmi bizottsága előtt azt mondta a május 6-i tüntetésükre utalva, hogy „most már nem csak a tűzcsapoknak kell reszketniük”. Hanem kinek?

– Aki magára veszi.

– Mégis, a belügyminiszternek? A kormánynak?

– Nem akarom konkretizálni. Minden fórumon jeleztük, készek vagyunk tárgyalni és megállapodni, de minden jel arra utal, hogy itt a háttérben mindent előre eldöntöttek, ezért nem folynak érdemi tárgyalások. A keddi bizottsági ülésen is egyértelműen kiderült, a kormánynak eltökélt szándéka a szolgálatinyugdíj-rendszer megszüntetése. Vannak olyan információink is, hogy a már nyugállományba vonult kollégáink státuszának és nyugdíjának a felülvizsgálatára készülnek, újra szolgálatba kívánják őket állítani.

– Azt is mondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel nem lehet megállapodni.

– Nem Pintér Sándor személyével kapcsolatban vannak kifogásaink. A baj az, hogy ő nem tudja garantálni, hogy ha megállapodunk valamiben, azt a későbbiekben be is tartják. Tavaly ősszel megegyeztünk vele az új cafeteria rendszerről, majd három héttel később egy képviselő a kormány támogatásával beterjesztett egy módosító javaslatot, amellyel negligálták az egyezségünk érdemi részét. Számos példa van arra, hogy a rendvédelemre vonatkozó vagy a munka világát érintő törvényeket egyéni indítványokat elfogadva szabályoztak újra, egyeztetés nélkül. Csak olyan megállapodást vagyunk hajlandóak aláírni, ami kellő politikai és jogi garanciákat tartalmaz. Például, ha a miniszterelnök és a kormányoldal frakcióvezetői aláírják, hogy nem terjesztenek elő és nem támogatnak a megállapodással ellentétes módosító indítványokat.

– Tegyük fel, aláírják a megállapodást. Még mindig marad épp elég képviselő, aki felülírhatja, legfeljebb a kormányfő és a frakcióvezetők megdöbbennek...

– Messze vagyunk még attól, sajnos, hogy ez a kérdés egyáltalán komolyan szóba kerülhessen. Állóháború alakult ki a kormány és a rendvédelmi érdekképviseletek között. Ők eltökéltek, hogy megszüntetik a szolgálati nyugdíj jelenlegi rendszerét, mi arra kaptunk felhatalmazást, hogy a végsőkig harcoljunk a törvényben eddig biztosított jogaink megőrzéséért. Az utóbbi években annyiszor és oly mértékben csorbították már a jogainkat, hogy az emberek nem kérnek a további korlátozásokból. Kiszivárgott hírek szerint a BM egyszeri, 30 százalék körüli béremelést sem tartana elképzelhetetlennek az új életpályamodell egyik első lépéseként. Jól hangzik, de nincs rá fedezet, ez a tárgyalásokon egyértelműen kiderült. Az egyeztetéseken a miniszter olyan javaslatokat kért, amelyek nem kerülnek pénzbe. Például, hogy legyen előny a gyerekek óvodai, bölcsődei elhelyezésekor, ha a szülők hivatásosok.

– Ördögtől való gondolat, hogy negyven-egynéhány évesen ne vonuljon nyugdíjba rendőr vagy tűzoltó? Főleg akkor ne, ha pár héttel későbbmár életerős fiatal nyugdíjasként képes munkába állni és majdnem ugyanazt a munkát elvégezni, amire hivatásosként alkalmatlannak ítélték.

– Ha a szaktárca szerint vannak olyanok, akik csalással vonultak szolgálati nyugdíjba, akkor járjanak utána a konkrét eseteknek, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Nem hiszem, hogy arányaiban több ilyen esetet találnának a rendvédelem területén, mint a civil szférában. Szigorítsák az ellenőrzést, határozzák meg velünk közösen, hogy a jövőben hány százalékosmunkaképtelenségtől lehet szolgálati nyugdíjba vonulni, de ne a rendszer egészét szüntessék meg. Milyen rendszer az, amelyben most, hogy a tárca nem hivatalosan leállíttatta az egészségügyi felülvizsgálatokat, egy strokeon átesett, 34 százalékban munkaképtelenné nyilvánított bv-dolgozóról kijelentik, hogy korlátozottan alkalmas a fegyveres szolgálatra?

– Pintér Sándor javaslatokat várt önöktől,mire aztmondták: nem adnak ötleteket a jogaik további csorbításához...

– ...mondja a BM. Valójában, amikor ősszel tárgyaltunk, javasoltuk az új életpályamodell bevezetését, amelyben újra lehetne szabályozni a szolgálati nyugdíj rendszerét is. De minden esetleges változás csakis az új belépőket érinthetné. Egyszercsak a tárca hibájából megszakadtak a tárgyalások, majd előkerült a Széll Kálmán Terv és azóta hallani sem akarnak arról, hogy az abban foglaltaktól tapodtat is viszszalépjenek. Pedig, ha ősszel megállapodunk, a nemrég felavatott 1800 tiszthelyettes már az új szabályok szerint állhatott volna szolgálatba.

– Mivel magyarázza a tárca és a kormány merevségét?

– Mindent erőből csinálnak és eddig minden területen át is vitték az akaratukat. Nehéz helyzetben vannak, ha most engednek, hamarosan más társadalmi csoportok is követelni kezdik, ami megilleti őket. Másfelől viszont látni kell azt is, ha nem lenne akkora munkanélküliség az országban, rendőrnek, tűzoltónak, börtönőrnek és katonának is kevesebben jelentkeznének. Készítettünk egy belső felmérést, eszerint a szolgálati nyugdíj megszüntetése esetén a fiatalok több mint harmada elhagyná a pályát. És azzal, hogy megpróbálják megfélemlíteni azokat, akik részt vettek a demonstrációkon, csak olajat öntenek a tűzre.

– El tud képzelni olyan ajánlatot a kormány részéről, amely eltörölné ugyan a szolgálati nyugdíjat, de cserébe összességében javítaná a hivatásosok élet- és munkakörülményeit?

– Nem. De most nem is az én képzelőerőm a kérdés, hanem az, elhihetnénk-e a Belügyminisztériumnak, a kormánynak, a parlamentnek, hogy betartják az ígéretüket? Szerte Európában szigorítani készülnek a katonák szolgálati nyugdíjazásának feltételeit. De sehol nem szüntetik meg a rendszert, csak nálunk, és sehol sem alkalmazták a szigorított szabályokat a már szolgálatban lévőkre. Csak azok mehetnek nyugdíjba 25 év szolgálat után, akiket az elszenvedett egészségkárosodás szolgálatra alkalmatlanná tett vagy megszűnt a beosztásuk. Statisztikák bizonyítják, hogy a fegyveresek átlagélettartama 62 év! Dolgozunk és meghalunk. Ez nem életpálya!

– Május 6-án tehát újabb tüntetés lesz.

– Elkerülhetetlennek látszik. Szeretnénk azonban, ha a húsvétot,május elsejét, a ballagást és az írásbeli érettségi első három napját mindenki nyugalomban tölthetné a családja körében. Ezekre a napokra demonstrációs moratóriumot hirdetünk, aztán folytatjuk, amíg nem lesz megállapodás.

„Folytatjuk, amíg nem lesz megállapodás”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.