Harci tábor előtt egyelőre feszült nyugalom

A rendőrség hivatalosan nem értesült a szélsőjobb gyöngyöspatai harci kiképzőtáboráról, így nem is tesz semmit.

Elvonultak hétfőn Gyöngyöspatáról a Véderő és a Szebb Jövőért Polgárőrség tagjai, akik a hét végén egy úgynevezett nyílt harci kiképzőtábort készítettek elő a település Kecskekőnek nevezett dombján. Szombaton a „véderősök” és a helyi romák között szóváltás és konfliktus alakult ki, egy cigány család házának ablakát pedig ismeretlen tettesek kővel bedobták. A rendőrség garázdaság miatt indított eljárást.

Gyöngyöspatán márciusban két héten át járőröztek az említett szervezetek tagjai, akik masírozásukkal állítólag a cigánybűnözést akarták megfékezni. A helyi roma kisebbségi önkormányzat tagjai és civil jogvédők is tiltakoztak a félelemkeltő erődemonstráció miatt, s az ügyben vizsgálatot indított a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is. Időközben a községben megalakult a Szebb Jövőért Polgárőrség helyi csoportja, s beindult a polgárőröket Gyöngyöspatára hívó Juhász Oszkár, a Jobbik helyi vezetőjének politikusi karrierje is: a napokban pártja egyik Heves megyei alelnökévé választották.

Gyöngyöspatai életkép
Gyöngyöspatai életkép

A hét végére meghirdetett harci kiképzőtábor újból felkorbácsolta az indulatokat a településen. A polgármesteri hivatal jogi irodáján megtudtuk: egyelőre egyetlen szervezet sem jelentett be nagyobb tömegeket megmozgató eseményt. A tábor helyszíne, az úgynevezett Kecskekő több tucat magántulajdonból álló földterület borospincékkel, egyéb ingatlanokkal. Helyiektől úgy tudjuk: egy telken történt csak nagyobb bozótirtás a hét végén, így elképzelhető, hogy a tervezett tábor ezen a magánbirtokon kap majd helyet. A rendőrség – mint azt a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől tegnap megtudtuk – semmilyen intézkedést nem hozott az április 22-e és 24-e közötti időszakra meghirdetett harci kiképzőtáborral kapcsolatban, arról ugyanis hivatalosan még nem értesültek.

Jelenleg Gyöngyöspatán nyugalom van. Felröppent a hír, hogy az őt ért bírálatok miatt lemond Tábi László, a falu polgármestere, ám ezt a hírt a polgármesteri hivatalban nem erősítették meg. Tegnap késő délután rendkívüli testületi ülés kezdődött a községben, ám a napirendek között csak az új jegyző kinevezése, és a szervezeti-működési szabályzat módosítása szerepelt, a polgármester személyével kapcsolatos ügy nem.

Update: lemondott a polgármester

Tábi László bejelentette: egészségügyi okokból lemond. Tábi László a Független Hírügynökség kérdésére, hogy lemondása összefüggésben van-e a településen az elmúlt időszakban történtekkel, a távozó polgármester annyit mondott: "elképzelhető."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.