Célkeresztben Kisléta polgármestere

Politikusokat, például Kisléta polgármesterét is meg akarta ölni a hat halálos áldozatot követelő romák elleni gyilkosságsorozat végrehajtásával vádolt halálbrigád – legalábbis ez derült ki a katonai titkosszolgálattal még a bűncselekmény-sorozat idején is kapcsolatban álló Csontos István negyedrendű vádlott szerdai vallomásából.

A Pest Megyei Bíróság előtt március 25. óta zajló perben a megyei főügyészség több emberen, aljas indokból, előre kitervelten, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14 év alatti személy sérelmére elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolja a Kiss testvéreket, Árpádot és Istvánt, valamint Pető Zsolt harmad- és Csontos István negyedrendű vádlottat.

Miként arról lapunk is többször beszámolt, a vádlottak, különösen a Kiss testvérek, szélsőséges nézeteket valló romagyűlölőkként az ügyészség vádirata szerint elhatározták, hogy a korábban romáktól elszenvedett sérelmeiket megtorolják. 2007-ben Kissék még a Magyar Gárdával kacérkodtak, ám nem találták elég hatékonynak a szervezetet céljaik eléréséhez. Radikálisabb megoldást kerestek.

2008 márciusában elrabolták egy vadász eladásra meghirdetett fegyvereit, majd Magyarországon addig nem látott ámokfutásba kezdtek. Kistelepülések cigánysorainak szélső házaiban élő romákat vettek célba. Kezdetben „csak” Molotov-koktélt dobtak a kiszemelt romák lakta házakra, majd vaktában tüzet nyitottak az ablakokra, később már célzott lövésekkel gyilkoltak, sőt utolsó vérengzésük helyszínén behatoltak kiszemelt áldozataik házába.

Másfél év alatt hat embert, köztük egy ötéves gyermeket öltek meg, mielőtt 2009. augusztus 21-én, két nappal az Ipolytarnócon tervezett következő támadásuk előtt egy debreceni szórakozóhelyen elfogták őket. Mint korábban a rendőrségi kihallgatásaikon, a bíróság előtt is tagadták, hogy embert öltek volna, olykor még azt is, hogy egyáltalán jelen voltak azon a helyszínen, ahol éppen gyilkosság történt.

A vádlottak gyakran ellentmondásba keveredtek egymással, sőt nemegyszer saját korábbi vallomásaikkal is. Ennek ellenére sem jelenthetjük ki, hogy védekezésük esetleges volna, és pusztán a vád tagadására épülne. Még nem tudni, milyen hatással lehetnek a tárgyalás kimenetére azok a már nyomozati szakban is megjelent információk, amelyekkel – legalábbis a sajtó előtt – a védelem azt igyekezett bizonyítani, hogy a nyomozásnak nem sikerült valamennyi elkövetőt kézre kerítenie, és nem sikerült az esetek öszszes körülményét sem tisztáznia.

Azt egy szakértő is megerősítette, hogy a gyilkosságoknál használt mobiltelefonok híváslistái alapján elvileg négyüknél többen is tudhattak a halálbrigád tevékenységéről. Az olykor egymást a bíróság előtt is nyíltan fenyegető vádlottak szerint egy – mellesleg méregdrága – fegyver hiányzik a bizonyítékok közül, az egyik puska azok közül, amelyekkel Kislétán megölték Balogh Máriát és életveszélyesen megsebesítették lányát, Tímeát.

A vádlottak szerint nem csak négyüknek kellene bíróság előtt állnia. Csontos István a tárgyalássorozat harmadik napján jelentette ki, hogy nincs mindenki a vádlottak padján azok közül, akik tudtak a gyilkosságokról, akik pénzzel vagy más módon közreműködtek azok végrehajtásában. Korábban a rendőrség azt közölte, minden elkövetőt elfogott és minden gyilkos fegyvert megtalált. A nyomozás eredményét a bíróság előtt megkérdőjelező nyilatkozatokra a rendőrség egyelőre nem reagált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.