Biztos – ami biztos

Nem véletlen, hogy az információs jogokat: az adatvédelmet és az információs szabadságot „együtt néző” ombudsmant lövi ki a Magyar Köztársaság alkotmányának helyébe tolt iromány úgy, hogy még alárendelt biztoshelyettes sem lesz belőle.

Nem véletlen, hogy éppen azt az intézményt tüntetik el, amellyel lelkesen követett mintát adtunk Európának, amint azt majd hétvégi mellékletünkben olvashatja a kedves olvasó a példázatos intézményt példázatos következetességgel felépítő első adatvédelmi biztosunk, Majtényi László írásában. Nem véletlen, mert ahol demokráciából autokráciát akarnak csinálni, ott az információs jogok lesznek leginkább útban.

Demokráciában az állampolgár az úr, autokráciában meg az állam. Demokráciában az állampolgár láthat bele az állam működésébe, mert érvényesül az információs szabadság, az állam pedig (s mellesleg a munkáltató) nem láthat bele az ő magánéletébe, mert van hatékony adatvédelem. Autokráciában (pláne diktatúrában) az állampolgár nem láthat bele az állam működésébe, mert nem érvényesül az információs szabadság, az állam viszont szabadon beleturkálhat az állampolgár magánéletébe, mert nem működik az adatvédelem.

Az információs jogok védelmének szintje megmutatja, mekkora az állampolgár cselekvési szabadsága az állammal szemben, s mekkora az államé az állampolgárával szemben. Ahol az államhatalom cselekvési szabadságát növelni, az állampolgárét meg csökkenteni akarják, ott az információs jogok védelmének szintjét leszállítják. Tiszta sor.

Az adatvédelmi biztosból független hivatal lesz, éppoly független, mint Schmitt Pál elnöki hivatala, Szalai Annamária médiahivatala, Domokos László számvevőszéke, Polt Péter ügyészsége stb. Független hivatalnak Orbániában azt hívják, mely a kormányt szolgálja, amikor Orbán Viktor a kormányt vezeti, és az ellenzéket, amikor Orbán Viktor az ellenzéket vezeti. Pont úgy, mint Járai Zsigmond jegybankja tette. Kétségtelen, ellenzékben majd előfordulhat, hogy a független hivatal valóban tesz valamit az információs jogok védelmében is.

A Transparency International megállapította, hogy az alkotmányunkat leváltó dokumentum tetemesen megnöveli a korrupció lehetőségét, többek között az adatvédelmi biztos kiiktatásával is, mert minél nehezebb a közérdekű adatokhoz hozzáférni, annál kisebb kockázattal lehet a hatalommal saját zsebre visszaélni.

Amikor 2001-ben Majtényi ideje kitelt, az Orbán vezette kormánytöbbség fellélegzett. Hosszú hónapokig nem választották meg az ő utódát, és fideszes politikusok már akkor felvetették, hogy remekül meglennénk adatvédelmi biztos nélkül is. Péterfalvi Attila posztja a távozása után kilenc hónapig árválkodott üresen, négy sikertelen szavazás után választották meg Sólyom László sokadik jelöltjét. Adatvédelmi biztos nehezen születik, s most úgy látszik, könnyen hal. Ebből is látszik, milyen értékes teremtmény.

 

Majtényi László, az első adatvédelmi biztos – példázatos intézmény (volt)
Majtényi László, az első adatvédelmi biztos – példázatos intézmény (volt)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.