Baka visszautasítja az elfogultság vádját

„Jogállamokban a Legfelsőbb Bíróságok elnökei, a bírói igazgatás vezetői napi szakmai munkát látnak el, és csak egészen kivételes helyzetben kell szót emelniük a bíróságok és a bírói függetlenség védelmében. Úgy gondolom, hogy az új alaptörvény tervezetéhez a napokban benyújtott, a bírók nyugdíjkorhatárának drasztikus leszállításáról szóló frakcióvezetői indítvány Magyarországon ilyen kivételes helyzetet teremt”, így kezdi az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelét Baka András, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnöke. (A levél még a parlamenti szavazás előtt íródott. – A szerk.)

Emlékeztet arra, hogy a bírói nyugdíjkorhatárt nyolc évvel leszállító javaslatról és annak jogszerűségéről politikai vita alig, szakmai vita pedig egyáltalán nem folyt. „A magyar bírói kar egytizedét, a felső bíróságok nagy tapasztalatú bíráinak jelentős részét, közel 300 bíró nyugdíjazását tartalmazó javaslat általános döbbenetet, felháborodást és elkeseredettséget váltott ki a bírói karban”, írja Baka, hozzáfűzve, hogy „a javaslat megalázó, szakmailag nem indokolható hatálybalépése” az ügyek tízezreinek átszignálását, növekvő jogbizonytalanságot okozna. A főbíró szerint az indítvány diszkriminatív, és ellentétes a bírók függetlenségére vonatkozó legalapvetőbb nemzetközi szabályokkal és elvekkel.

„Míg a korábbi időszak kormányzata nyíltan az ítélkezés jobboldali elfogultságát bírálta, az elmúlt mintegy két hónapban a jobboldali média egy része a volt diktatúra bíráiról beszél, és eltávolításukat egyre hangosabban követeli. Tekintettel arra, hogy az idősebb bírák eltávolítására vonatkozó és szakmai célokkal ellentétes javaslat ebbe a folyamatba is illeszthető, a független elemzés nem zárhatja ki a bírói kar ellen irányuló súlyos politikai támadást sem”, írja Baka András, aki megjegyzi: ezt a feltételezést erősítheti, hogy az alaptörvény tervezete nem részesíti alkotmányos védelemben az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot. „A bármely irányba való politikai elfogultság vádját a leghatározottabban vissza kell utasítanom. (...) Az Európában is példátlanul fiatalnak számító bírói karban nincs ’56-os vérbíró, ők már régen nincsenek a szervezetben, talán nem is élnek”, így Baka András.

Baka András
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.