Lakat

Sehogy sem akaródzik összeállni a kétharmad a konzumipar korlátozásáról. A kétharmad akadályozza meg. Ellentmondásnak tűnik, pedig épp ellenkezőleg, vegytiszta racionalizmus.

Legyen szó az alkotmányról vagy a válságadókról, gond nélkül sikerül begyűjteni a kellő számú szavazatot a parlamentben. A kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartásáról azonban nem tudnak dűlőre jutni a kormánypártok. Itt húzódna hát a törésvonal, amelynek a létrejöttéről oly régóta ábrándoznak a politikai ellenfelek? Balgaság. Ebbe nem lehet belebukni, ahhoz túl piti az ügy. Mert miről is van szó? Hogy a boltokra a hét utolsó napján kerüljön lakat, az ugyanis Isten által megszentelt nap, olyankor ellene való vétek kereskedni, pénzt adni és elfogadni. Így érvel az ötlet gazdája, a kereszténydemokrata párt.

Az idősebb – vagy inkább az erősebb – politikai testvér viszont nem hatódik meg e nemes gondolattól. Hol nyíltan, hol – mint tegnap, Nagy Anna kormányszóvivő tolmácsolásában – hatástanulmányokra hivatkozva burkoltan, de többször is tudtára adta már az öcskösnek, hogy ebbe a homokozóba nem fognak várat építeni.

S erre a Fidesznek jó indoka is van. Elég hétvégente körbenézni a hiper-szupermarketekben, plázákban. Hömpölyög a tömeg. csilingel a kassza, fogy az áru. A kétharmad megtölti a boltokat, ügyet sem vetve arra, hogy némely politikusok akarata szerint ilyenkor más, elmélyültebb foglalatosság után kellene nézniük.

Akinek szüksége van rá, úgyis szakít időt a spirituális töltekezésre. A többiek sincsenek megfosztva a választástól: töltekezni vagy költekezni. Bízzuk rájuk, a számukra helyes döntést fogják meghozni. (A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.