A pápa döntött a pécsi püspökről

Udvardy György, esztergom-budapesti segédpüspököt nevezte ki XVI. Benedek pápa a pécsi egyházmegye vezetőjévé. A most 51 éves Udvardyt 1985-ben szentelték pappá, ezt követően Érsekvadkerten káplánként, Csitáron plébánosként szolgált.

Hároméves római tanulmányai után hitoktatási felügyelőként dolgozott, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanított. 2003-tól az Esztergom-budapesti Főegyházmegye érseki általános helynöke és vagyonkezelője, egy évvel később kinevezték segédpüspökké, majd püspökké szentelték.

A pécsi egyházmegyét húsz éven át Mayer Mihály vezette. Tavaly őszszel a pécsi egyházmegye gazdálkodásának vélt szabálytalanságai miatt több feljelentés is érkezett a rendőrséghez, majd az ügyészség nyomozást rendelt el, melynek részleteiről az eljáró Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság akkor és azóta sem nyilatkozott. Az internetre viszont ismeretlenek többször is feltették a feljelentés szövegét, amiből kiderül, hogy főképp Mayer Mihályt és az egyházmegye korábbi gazdasági vezetőjét, a posztjáról tavaly ősszel távozó Wolf Gyulát érzik a feljelentők felelősnek a pécsi püspökség gazdálkodásában feltárt – állítólagos – jogsértésekért.

Mayer Mihály – vélhetően a vizsgálat hatására és vatikáni nyomásra – 2011 januárjában lemondott posztjáról. A pápa akkor Veres András, szombathelyi püspököt bízta meg a pécsi egyházmegye átmeneti irányításával. Veres februárban a miséken felolvasott püspöki körlevélben összegezte az egyházmegye helyzetét, s abban elismerte, hogy a sajtóban tárgyalt vádak részben megalapozottak. Veres azt sem titkolta, hogy az egyházmegye pénzügyi helyzete megrendült (a kiszivárgott információk több száz milliós adósságról szólnak). Utóbbira hivatkozva az apostoli kormányzó a püspökség több alkalmazottját elbocsátotta. Azt nem lehet tudni, hogy csak a takarékosság játszott-e szerepet a leépítésekben, vagy az is, hogy az ideig lenes vezető az elküldöttek egy részét felelősnek látja a gazdálkodási hibákért.

A pécsi hívők körében számos találgatás született arról, hogy ki lehet az egyházmegye új vezetője. Általános vélemény volt az, hogy mivel az egyházmegye papjai közül sokan érintettek lehetnek a rendőrség által vizsgált ügyekben (vagy legalábbis tudhattak azokról, de tűrték), a pápa kívülről választ majd vezetőt a pécsi püspökség élére, még hozzá olyat, akinek van rutinja egy egyházmegye irányításában.

A prognózis „bejött”, állapították meg azok a hívők, akik a pécsi bazilika vasárnap délelőtti miséjére érkeztek, és válaszoltak kérdéseinkre. Udvardy eddig nem kötődött Pécshez, s mint néhányan megjegyezték és Erdő Péter helyetteseként komoly gyakorlatot szerzett az esztergom-budapesti egyházmegye vezetésében, hisz felettese – a hazai katolikus egyház „első embere”-ként – más elfoglaltságai miatt a napi munka jelentős hányadát rábízta. Volt aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Udvardyról sosem került napvilágra olyan információ, ami szerint a múlt rendszerben beszervezték volna őt ügynöknek – és ez erősíti hitelét.

A nagyböjt ötödik vasárnapján misére tartó pécsi hívők többsége bevallotta, hogy semmit se tud az új püspökről. Udvardy a jövő hét elején érkezik a baranyai megyeszékhelyre, kinevezésével ő lett az egyházmegye 82. püspöke.

Udvardy György
Udvardy György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.