Hamisítási ügy az MTV-ben

A négy közmédium összes hírműsorának közös főszerkesztőjévé nevezték ki a botrányos Cohn-Bendit-riport készítőjét. Papp Dániel jegyzi ugyanis azt a híradós tudósítást, amelyet az Index hírportál birtokába került felvétel szerint manipuláltak.

Pénteken négy új főszerkesztőt választott a közmédiumok új tulajdonosi alapja: Papp Dániel felel a négy közmédium hír- és hírháttér műsoraiért, a közéleti műsorok közös főszerkesztőjévé Gazsó L. Ferencet, a Kossuth Rádió intendánsát, a vallási műsorok élére a Duna TV-s Barlay Tamást, a sportműsorokéra pedig a szintén Duna TV-s Riskó Gézát nevezte ki a médiaszolgáltatási alap vezetője.

Cohn-Bendit zöldpárti európai parlamenti képviselő a médiatörvény és az Orbán-kormány erőteljes kritizálása óta céltáblája a kormánypárti médiának, azóta a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a Hír TV, az MTV és a Magyar Rádió is kitüntetett figyelmet szentelt Cohn-Bendit egyik 1975-os botránykönyve néhány mondatának, amelyben a szerző arról „vall”, hogy óvodavezetőként „gyakran előfordult, hogy néhány gyerek kinyitotta a sliccemet, és elkezdett simogatni. (...)

Az 1975-ös könyvből kiragadott mondatokat most az MTV Híradója elevenítette fel, mint „részletet Daniel Cohn-Bendit önéletrajzából” (Cohn-Bendit a pedofília vádját már sokadszorra cáfolta, s több pert is nyert külföldön; anno az óvodájába járó gyerekek szülei is kiálltak mellette. A múlt heti sajtótájékoztatón Papp Dániel tudósítása szerint Cohn-Bendit „megfutamodott a kínos kérdések elől”; „bemutatták”, ahogy elmegy a sajtótájékoztatóról. Az Index birtokába került vágatlan verzióból viszont kiderült, hogy Cohn-Bendit nemhogy nem futamodott meg, de részletesen válaszolt az MTV kérdésére, és utána még fél órán át ott maradt a sajtótájékoztatón.

A riportmanipulálásáról sem a Magyar Rádiónál, sem az MTV-nél nem kívántak nyilatkozni. Szabó László, a közmédiumok új tulajdonosi alapjának kommunikációs igazgatója lapunknak azt reagálta, Daniel Cohn-Bendit valóban nem válaszolt az MTI Hírcentrum tudósítójának egyértelmű kérdésére.

Cohn-Bendit pedofil „ügyéről” a Kossuth Rádió Déli Krónikája még a Híradó előtt beszámolt, de az Esti Krónikába már nem tették be (csak a késő estibe, majd a másnap reggelibe), információnk szerint azért nem, mert több riporter jelezte, hogy nem hajlandó ebben részt venni. A Kossuth egyik munkatársa értesülésünk szerint emiatt fel is mondott (ennek másik előzménye az volt, hogy több riportert letiltottak a mikrofonról). Felháborodását fejezte ki többek között Csák Gyula, a rádió (akkori) hírigazgatója is. Információnk szerint a botrányt kiváltó rádiós bejátszást még a Déli Krónika műsorvezetője sem hallotta adás előtt, a pedofilvád rádiósított verzióját pedig egy gyakornokkal olvastatták fel, mert senki sem akarta elvállalni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.