Elengedi-e a Fidesz Meggyes kezét?

Pályafutását nagyban segíthette, hogy láthatóan jó volt a személyes kapcsolata Orbán Viktorral.

„Voltam Felcsúton. És voltam fotózáson is!” – ezt a nyilatkozatot 2009. november végén adta lapunknak Meggyes Tamás, s ezzel eloszlatta azokat a feltételezéseket, hogy a Fidesz–KDNP mégsem őt indítja egyéni képviselőjelöltnek Esztergomban.

Meggyes Tamás – Nem látja a jövőjét
Meggyes Tamás – Nem látja a jövőjét

„A Fidesz polgármesterjelöltje Esztergomban Meggyes Tamás. Már többször is kiérdemelte az esztergomiak bizalmát, szép eredményeket ért el a város élén, most pedig olyan terveket tett le az asztalra, amiket mi jó szívvel támogatunk. Reméljük, hogy Tamás újra bizalmat kap, és lesz lehetősége tervei megvalósítására. Az pedig, hogy az MSZP és a Jobbik ugyanazt az ellenjelöltet támogatja, arra bizonyíték, hogy a két szélsőség sokszor összeér” – ezt a nyilatkozatot pedig a 2010-es önkormányzati választások előtt Orbán Viktor miniszterelnök tette.

A kétharmados választási győzelem után számos fideszes és jobboldali – annak ellenére is, hogy Meggyes Tamás áprilisban hozta Esztergomban a parlamenti mandátumot – komoly kétségeket fogalmazott meg a polgármester sikerét illetően, mondván „sok a botrány körülötte”. Meglepetésre a Fidesz, illetve Orbán Viktor az önkormányzati választási bukása után sem engedte el a kezét. Holott Tétényi Éva 8117-4494 arányú győzelmet aratott a várost 11 éven át irányító polgármester felett. Sőt: lapunkhoz olyan információk jutottak el, hogy államtitkári szinten hangzott el az a mondat: „Esztergom első számú fideszes vezetőjének változatlanul Meggyes Tamást kell tekinteni. A képviselők kétharmada áll mögötte”.

– Racionális magyarázat nincs rá, hogy miért áll ki a Fidesz még mindig mellette – konstatálta egy régi jobboldali politikus. Mások azt említik, hogy „Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke azt nyilván mindig is értékelni fogja, hogy Meggyes Tamás hozta létre a Fideszt Esztergomban, hiszen színre lépése előtt pár fős Fidesz-csoport volt csak ott. A személyes szálhoz sorolják, hogy a fideszes politikus volt sógornője volt egy ideig a polgármester kabinetfőnöke.

Emellett vannak, akik úgy vélik, az is sokat nyom a latban, hogy láthatóan jó volt a személyes kapcsolata Orbán Viktorral, aki értékelte a fejlesztéseket, beruházásokat. Meggyes Tamás pedig modernizálta Esztergomot (fürdő, szállodák, parkolóházak, a Suzuki-gyár, ipari park, a közműcégeket önkormányzati kézben tartotta). És a városban épül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információtechnológiai Kara.

A hívek állítják, a tóépítéses ügye is „fel volt habosítva”, „annyi az igazság, hogy állítólag szabálytalanul kotortatta ki a tavat”. – Másrészt az expolgármester kifejezetten jó viszonyt ápol jobboldali véleményformálókkal, és politikai elemzőkkel is – mondják.

Ellenlábasai viszont arra emlékeztetnek: 33 ezres Esztergomot 15 milliárd forint hitel terheli.

Fideszes képviselők szerint a parlamenti kétharmadhoz – az új alkotmány és a sarkalatos törvények elfogadásához – szükség van Meggyes Tamás szavazatára is. Az azonban nem zárható ki, hogy ha véget ér a kétharmados szavazások időszaka, a Fidesz frakció „elengedi a kezét”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.