A kormány állítja: soha ennyit nem egyeztetett

A szociális Európáért, a munkahelyekért, a jólétért, az igazságos adózásért és a jogrendért demonstrálnak ma az Európai Szakszervezeti Szövetség uniós tagszervezetei Budapesten.

A magyarok ennél konkrétabb követelésekkel állnak elő: el akarják érni az egykulcsos adórendszer eltörlését, tiltakoznak a Széll Kálmán Tervben kilátásba helyezett további megszorító intézkedések ellen.

A helyszín megválasztása nem véletlen: az EU gazdasági és pénzügyminiszterei most tanácskoznak Gödöllőn, ahol elsősorban gazdaságirányítási kérdésekről tárgyalnak. A döntések hatással lesznek a fizetésekre is – hangsúlyozta a demonstrációról szóló tegnapi sajtótájékoztatón John Monks, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) főtitkára –, mert az egyes államok versenyképessége nem kis részben a bérköltségen múlik. Ahol a termelékenység elmarad a legjobbakétól, ott 2013 után a munkavállalóknak a fizetések csökkenésére kell számítania –hangsúlyozta a főtitkár.

Az ESZSZ nem fogadja el, hogy a válság összes terhét a munkavállalókra hárítsák át, ezért követelik, hogy az EU tagállamai a megszorítások helyett ösztönözzék a gazdasági növekedést, vessenek ki adót a pénzügyi tranzakcióra, s a leggazdagabbak is vegyék ki a részüket a közteherviselésből – sorolta Monks, megjegyezve: ez különbözik a magyar kormány gyakorlatától. A főtitkár ugyanakkor elmondta, hogy a gazdasági vezetők fizetése és juttatásai a válság ellenére sem változtak. Szociális párbeszéd nélkül nincs megoldás – fogalmazott –, és ezt az üzenetet Orbán Viktor miniszterelnöknek is át akarják adni.

– Nagy, méltóságteljes, békés és politikamentes demonstrációra készülnek, s a megszorítások ellen emelik fel a szavukat – emelte ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Nőtt a munkanélküliség, idén csökkentek a bérek, a kormány szakértelem és felelősség nélkül nyúl hozzá a nyugdíjrendszerhez, folyamatosan megszegi egyeztetési kötelezettségét, s az új alkotmányban még kevesebb jogot biztosítana a munkavállalóknak – hangoztatta az érdekvédő. Szerinte a válságból kivezető utat csak együtt, a tárgyalóasztal mellett –„és jó, ha ott” – találhatják meg,miközben Magyarországon nincs társadalmi párbeszéd.

Szemenszedett hazugság – így reagált Szijjártó Péter csütörtöki nyilatkozatára Gaskó István, a Liga Szakszervezetek vezetője. A miniszterelnöki szóvivő azt állította ugyanis, hogy a kormány még nem folytatott annyi konzultációt a szakszervezetekkel, mint a most. Arra, hogy a szombati demonstráció céljaival a kabinet is egyetért, hiszen a politikájába nem férnek bele a megszorítások, közölte: szívesen sétálna a tiltakozó táblák alatt Orbánnal.

A nagy egyetértés azonban Gaskó szerint igencsak álságos, mert ha valóban ugyanúgy gondolkodnának, elégtételt adnának az indokolás nélkül kirúgott közszolgáknak, visszavonnák a munkavállalók legalább kétharmadának hátrányos egykulcsos adót, a végkielégítésekre visszamenőleg kivetett sarcot, jogos tulajdonosaik visszakaphatnák magán-nyugdíjpénztári befizetéseiket, és az érdekképviseletek számára is hátrányos médiatörvény helyett újat készítenének. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke ezt még azzal egészítette ki, hogy a tíz évre ígért egymillió munkahely időarányos részéből legfeljebb mínuszban százezer látható.

De az is furcsa – folytatta Gaskó –, hogy miközben a kormány tiltakozik a megszorítások ellen, a Széll Kálmán Terv szerint csökkenteni akarják a munkanélküliek juttatásait, a gyógyszertámogatást, de a közösségi közlekedés és az egészségügyi rendszer racionalizálása sem ígér túl sok jót. Úgy látja, rossz üzenet a munka törvénykönyvének átalakítása is – amely Orbán szerint Európa legrugalmasabb szabályozását hozza –,mert a dolgozók könnyen rabszolgasorba kerülhetnek. A mostani demonstráció – amelynek szervezésében mind a hat magyarországi szakszervezeti konföderáció részt vesz, bár a Munkástanácsok a válságért kizárólag a nemzetközi pénzvilágot teszi felelőssé, s a kormány intézkedéseit alapvetően támogatja –, az utóbbi évek minden bizonnyal legnagyobb megmozdulása lesz. Holnap kora délután körülbelül négy-ötezer külföldi és több tízezer magyar munkavállalót várnak a Hősök terére. A résztvevők pontos száma nem ismert, annyi bizonyos, hogy legalább 350 busz szállítja vidékről a szimpatizánsokat.

Nem csak a pogácsa, a türelem is elfogyott
Nem csak a pogácsa, a türelem is elfogyott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.