Hatszázmilliós Erzsébetváros kára

A VII. kerületi önkormányzatnál kirobbant korrupciós botrány kapcsán megvádolt személyek többsége tagadta bűnösségét tegnap a Fővárosi Bíróságon.

Az első tárgyalási napon – amelyet nagy sajtóérdeklődés kísért, miközben az érintettek többsége nem járult hozzá a hang- és képfelvétel készítéséhez – az ügyész ismertette a több mint 120 oldalas vádiratot. Eszerint Gál Györgynek, az önkormányzat pénzügyi bizottsága korábbi SZDSZ-es elnökének, Hunvald György egykori MSZP-s polgármesternek és további több mint húsz személynek sok százmilliós kárt okozó, részben bűnszervezetben elkövetett csalás, vesztegetés, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt kell bíróság elé állnia.

Az ügyészség szerint az erzsébetvárosi önkormányzatnál 2003 és 2009 között bűncselekmények sorát követték el. A vád szerint Gál hét önkormányzati tulajdonú ingatlan értékesítése során legalább hatszázmilliós kárt okozott, s még három épület eladásával kapcsolatban további 1,7 milliárd forint kár okozására tett kísérletet. A volt bizottsági elnöknek meghatározó szerepe volt abban, hogy egyes ingatlanokat a tényleges forgalmi érték alatt adjanak el, és ezért alkalmanként húsz-harminc milliós – összességében 366 millió forintra rúgó – vesztegetési pénzt vett fel.

Gál a tranzakciók lebonyolítása érdekében olyan értékbecsléseket rendelt meg, amelyek nem tükrözték az épületek valós árát, és ezzel a képviselő-testület tagjait is megtévesztette. Mindehhez a polgármester tevékeny támogatást nyújtott – legalábbis ezt vélelmezi az ügyészség. Ugyanakkor a vádpontok között szerepel lakáskiutalással kapcsolatos visszaélés, baráti vállalkozásoknak nyújtott jogtalan előny és hivatali visszaélés is.

Az épületek megvásárlására egyébként bizonyos vállalkozói csoport által alapított projektcégek jelentkeztek, amelyeknek valódi tulajdonosi köre rejtve maradt, s pályázaton kívül ezek léptek fel vevőként. Az ár alatt megszerzett ingatlanokat pedig esetenként százszázalékos haszonnal értékesítették olyan külföldi cégeknek, amelyek akár a reális értéket is hajlandók lettek volna megfizetni.

Az ügy érdekessége, hogy a bíróság tegnap zárt tárgyalást rendelt el, mert a vádhatóság államtitoknak minősülő bizonyítékokat is beterjesztett. Ezek a dokumentumok vélelmezhetően arra utalnak, hogy Hunvald a személyes kapcsolatrendszerét igénybe véve próbált beavatkozni a nyomozásba, és befolyásos személyek segítségét kérte. További fordulat: a bíróság bejelentette, hogy a huszonötből kilenc vádlott esetében a terhükre rótt közokirat-hamisítás vádja elévült, ezért ők meg sem jelentek a tegnapi tárgyaláson. Az ügyészség a döntés ellen fellebbezett.

Az esetnek van egy fideszes szereplője is. Hunvald Czibula Csaba volt helyi képviselővel tanácsadói szerződést kötött, aki érdemi teljesítés nélkül havi háromszázezer forintot vett fel, de a feleségének is jutott havi 140 ezer. Gál barátnője – aki szintén a vádlottak között van – ugyancsak havi háromszázezret kapott, ráadásul egy önkormányzati bérlakáshoz is hozzájutott, amit jóval a piaci ár alatt vett meg.

A per jövő héten az elsőrendű vádlott Gál kihallgatásával folyatódik.

Hunvald és társai – bilincstelenítés közben
Hunvald és társai – bilincstelenítés közben FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.