Sztrájk alatt csak híreket adna a közmédia

Sztrájkra készülnek a közmédiumok szakszervezetei, ha nem sikerül megállapodniuk a médiaszolgáltatás-támogató alappal az idei béremelés mértékéről, ezért közös álláspontot fogadtak el egy esetleges sztrájk idején biztosított elégséges szolgáltatásról.

A négy közszolgálati médiumban szerveződött tíz szakszervezet egyetért abban, hogy az elégséges szolgáltatás kizárólag az alapvető hírműsorok sugárzását jelentené. A szakszervezetek álláspontja szerint sztrájk idején a Duna TV és az MTV csak híradókat, a Magyar Rádió csak a Krónika hírműsort sugározná, a Magyar Távirati Iroda pedig csak az Országos Sajtószolgálat és a katasztrófavédelem tájékoztatásait tenné közzé.

Lázár András, a közmédiumok szakszervezeteinek ágazati elnöke a Népszabadságnak elmondta, az elégséges szolgáltatás tartalmáról mielőbb szeretnének megállapodni az alap vezetőségével, miután a munkaadó a múlt héten egyoldalúan megszakította a bértárgyalásokat. Lázár szerint a szakszervezetek a törvényes nyomásgyakorlás minden eszközét igénybe vehetik, ha a munkáltató nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz és nem tesz béremelési javaslatot.

A szakszervezetek álláspontjára Szabó László, a médiaszolgáltatás-támogató alap kommunikációs igazgatója lapunknak úgy reagált: az elégséges szolgáltatásokról a munkavállalók és a munkáltató által létrehozott munkacsoport hivatott megállapodni. Ez a munka zajlik, eredményét előzetes közleményekkel nem lehet és nem is érdemes befolyásolni. Annál is inkább, mert biztosak abban, hogy nincs szükség a sztrájkfenyegetés lebegtetésére sem. Szabó szerint a bértárgyalásokat a munkáltató azzal zárta le, hogy az egyeztetés munkacsoportokban folytatódik. A munkavállalók számára szükséges, ez évre vonatkozó bérkompenzációk kifizetését az alap vállalta. Az esetleges bérfejlesztésről pedig csakis a közmédiarendszer teljes átvilágítása és ez évi üzleti tervének elfogadása után lehet tárgyalni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.