Nincs megállapodás, kezdődnek a rendvédelmis demonstrációk

Semennyit sem közeledett a kormány és a rendvédelmi dolgozók álláspontja az életpályamodell, a szolgálati nyugdíj ügyében, így az érdekképviseletek minden bizonnyal megtartják a jövő hétre hirdetett demonstrációsorozatot.

A szakszervezetek a belügyminisztertől várták, hogy ismertesse a kormánynak a Széll Kálmán Tervnek a rendvédelmi dolgozókat érintő elemeit, s az életpályamodellre vonatkozó elképzeléseit, a miniszter viszont azt veti az érdekképviseletek szemére, hogy – állítólagos korábbi ígéretekkel szemben – nem álltak elő a saját javaslataikkal. A Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának (RÉF) tegnapi tanácskozása így eredménytelennek bizonyult, s meglehetősen gyorsan be is fejeződött. Ez azt jelenti, hogy az érdekképviseletek minden bizonnyal megtartják a jövő hétre hirdetett demonstrációsorozatot.

A kormány ne az érintett munkavállalóktól várja, hogy saját jogaik csorbítására tegyenek javaslatot – hangoztatta kérdésünkre a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDSZ) elnöke. Kónya Péter kijelentette: az új életpályamodellről és a nyugdíjrendszer változásáról – a korkedvezményes nyugdíj esetleges megszüntetéséről – már tavaly ősszel megkezdődtek az egyeztetések, és akkor a szakszervezetek ismertették elképzeléseiket. Most azt várták, hogy a kormányoldal végre előáll a maga javaslataival. Egyébként a RÉF legutóbbi ülését azzal zárták, hogy a következő alkalommal megállapodás születhet, Kónya ezért sem érti, hogy tegnap miért nem hangzott el semmilyen konkrétum.

A kormányoldal szerint a BM vezetői már korábban felkérték a szakszervezeteket: „tegyenek előremutató javaslatokat a rendvédelmi állományok életpályamodelljének kialakításához”. A minisztérium tegnapi közleménye szerint ezeket az ötleteket a tárca „szerette volna felhasználni a Széll Kálmán-bizottságban végzett munkája során”. A „rendőröket, tűzoltókat, börtönőröket képviselő érdekvédelemi szervezetek munkája nélkül a belügyi tárca hátrányosabb helyzetből tudna csak fellépni”, ezért Pintér Sándor belügyminiszter az országos parancsnokokat tegnap arra utasította, hogy a teljes személyi állomány körében gyűjtsék össze az életpályamodellre vonatkozó javaslatokat.

A szakszervezetek álláspontja egyértelmű: ragaszkodnak ahhoz, hogy a már meglevő állományra az eddig hatályos szabályok vonatkozzanak – beleértve a szolgálati nyugdíj jelenlegi rendszerét is –, és senki szerzett jogát ne csorbítsák, tehát ne akarják ismét munkába állítani a nyugdíjasokat – jelentette ki Kónya. Ugyanakkor a jövőre vonatkozóan készek arra – tette hozzá –, hogy a nyugdíjról és az életpályáról is tárgyaljanak.

Kónya ugyanakkor leszögezte, hogy aggályosnak tartja a személyi állomány javaslatainak összegyűjtésére vonatkozó miniszteri utasítást, mert félő, hogy az érintetteket csapdába csalják. Szerinte bizonyosan van már kidolgozott koncepció – amit egyes információk szerint a miniszterelnök és a belügyminiszter közötti véleménykülönbség miatt nem ismertettek –, s azt próbálnák egy „közvélemény-kutatással” legitimálni. Ezért mindenkit arra szólítanak fel, hogy legfeljebb a jelenlegi nyugdíjrendszer megőrzésére és a fizetések azonnali jelentős emelésére tegyen javaslatot.

Aki véleményt kíván nyilvánítani, az az április 16-i demonstráción is megteheti – hangsúlyozta Kónya Péter. Bár az állományt több helyen igyekeznek presszionálni, hogy maradjanak távol, az elnök reményei szerint az efféle befolyásolási kísérletek eredménytelenek maradnak. Kérdésünkre Kónya kijelentette: a hétfőtől kezdődő tematikus demonstrációk és a Hősök terére tervezett jövő szombati országos tiltakozó akció legfeljebb akkor maradhat el, ha a kormányoldal olyan javaslattal áll elő, amely a már szolgálatot teljesítőket megillető, illetve a nyugállományúak szerzett jogait tiszteletben tartja, s a megállapodás végrehajtására megfelelő garanciákat kapnak.

Levél a kormányfőnek

„Ha esetleg nem mondták Önnek, a rendőrség éppen a bányászbéka segge alól tekint fel a valóságra” – írja egy rendőr őrnagy a miniszterelnöknek szánt nyílt levelében. A felháborodott egyenruhás a Facebookon adott hangot véleményének, és azt üzeni Orbán Viktornak, jó lenne, ha felébredne és kicsit körbenézne. Mint írja, még papírra, WC-papírra sem telik a rendőrségnek, ezzel szemben a terrorelhárítók Q7-es Audikkal furikáznak.

Tüntetésre készülj!
Tüntetésre készülj!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.