Cserbenhagyott tanárok

A magyar közoktatás szociális hátrányainak enyhítése érdekében hat éve létrehozott, húszezer diákot és tízezer tanárt elérő egyetlen nagy állami ösztöndíjprogram, az Útravaló 2005-ben indult el, de az idén már gondok adódnak a működtetésével.

A program lényege, hogy szakmához/középiskolához/sikeres érettségihez segítse a szegény tanulókat úgy, hogy közös tanulásra, egyéni felkészítésre hívja a pedagógust és a tanulót. A tanév során a diákok és a tanárok ösztöndíjat kapnak – a mentorok egységesen 5000 forintot, a tanulók 3500–4500 forint között. A program kulcseleme a sikerdíj, amit az állam akkor fizet ki a tanárnak, ha a mentorált diákja javít az átlagán, felveszik középiskolába, leérettségizik. A kormányváltás óta eltelt egy évben sűrűsödnek a problémák. „Tavaly, tehát a 2009/2010-es tanévben a mi általános iskolánkban 43 diák vett részt a programban”, meséli egy fiatal pedagógus, aki azt kérte, se az ő, se az iskolája nevét ne írjuk le. Az intézmény a leghátrányosabb helyzetű települések egyikén van.

Elmaradt a sikerdíj
Elmaradt a sikerdíj

„A hetedikes tanulóink után, akik előző évi átlagukhoz képest javítottak vagy nem rontottak tanulmányi eredményeiken, illetve a középiskolai felvételt nyert nyolcadikosaink után az állam egyetlen forintot sem fizetett ki”, mondja a tanár, hozzátéve: csak az ő iskolájuk tantestületétől az állam a kifizetetlen sikerdíjak miatt 705 ezer forintot vont meg. Az iskola tanárai közül sokan megélhetési gondokkal küzdenek, közülük többen egyedül nevelik gyereküket –a pénzelvonás pótolhatatlan veszteség számukra.

Nem csak a tavalyi tanév sikerdíjaival vannak gondok. Jó néhány iskolában sem a tanárok, sem a diákok nem kapták meg az idei ösztöndíjakat sem. Az is előfordult, hogy egy szegénytelep mellett működő úgynevezett második esély iskola nyolcvan, mélynyomorban élő diákjától megtagadta az Útravaló ösztöndíjat a programot bonyolító Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A visszautasítás oka az volt, hogy a pályázat elbírálásának néhány hete alatt az iskola egyszerűsítette a nevét, amely rövidebb lett, ugyanakkor az iskolát beazonosító minisztériumi kód ugyanaz maradt. Másfél millió forintot nem kaptak meg ezek a gyerekek ebben az iskolában. Úgy tudjuk, Balog Zoltán felzárkóztatásért felelős államtitkár e hír hallatán személyesen utasította az érintetteket a pályázatok újbóli elbírálására.

Azt kérdeztük az oktatási államtitkárságtól, miért nem kapták meg a pedagógusok a sikerdíjukat. „Tavaly a természeti katasztrófák utáni költségvetési zárolások ezt a tételt is érintették”, áll a válaszban. Egy másik hivatalos közlemény: „(…) hazánkat az idén több természeti csapás is sújtotta: az árvíz, a vörösiszap-katasztrófa, a belvíz emberéletben, ingó és ingatlan vagyonban hatalmas károkat okozott. A kárenyhítés, a helyreállítás igen súlyos terheket ró mindazon családokra, akik az érintett településeken élnek. Ebben a kivételesen nehéz helyzetben csak a nemzeti összefogás hozhat eredményt, amely összefogásból az oktatási ágazat sem hiányozhat: az Útravaló ösztöndíjprogram 2010. évi költségvetéséből zárolásra került összegből mindazon családok részesülnek, akik a természeti csapás sújtotta országrészeken élnek”. Vagyis: a katasztrófák kárenyhítésére a szegény gyerekeket támogató programból különítettek el forrásokat. A közlemény így folytatódik: „az idei, 2011-es zárolásokról rendelkező kormányhatározat azonban kivételes és teljes körű védelmet adott valamennyi, az Útravalóval kapcsolatos forrásnak”.

Nehéz megjósolni, hogy mennyire számíthatnak a pedagógusok arra, hogy a idén valóban megkapják javadalmazásukat. A költségvetési törvényben 1,2 milliárd forintot terveztek be az Útravalóra. Ehhez a Munkaerő-piaci Alapból is érkezik még pénz. A Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságnak is van valamennyi pénzforrása ösztöndíjprogramra. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban (Nefmi) dolgozó forrásunk szerint ezek az összegek az ösztöndíjakat fedezik majd, de a sikerdíjak kifizetésére már nem lesznek elegendők.

A Nefmi lapunknak elküldött válaszában arról is tájékoztatott, hogy a névtelenséget kérő pedagógusok állítólagos félelméről szóló kijelentésünket az oktatási államtitkárság vezetői kétkedéssel fogadják. „Eddigi tapasztalataik ugyanis ennek tökéletesen ellentmondanak, a tanártársadalom többsége őszinte nyitottsággal, bizalommal fordult problémáival hozzájuk.” A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke viszont azt mondja: – Igenis, van félelem az iskolákban. Ki meri ma névvel, arccal vállalni, hogy kritizálja az államtitkárság munkáját? – nyilatkozta Galló Istvánné. A szervezet álláspontja szerint furcsa az árvízkárosultakra hivatkozva megvonni a pedagógusoktól azt a pénzt, amiért megdolgoztak. – Ez nagyon visszás helyzet. A kormány a pedagógusok gyerekszeretetére épít. Ha egy tanár évekig dolgozott egy szegény gyerekkel, a sikerdíjmegvonása miatt nem fogja őt cserbenhagyni – mondja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.