Fideszes elszámoltatás városi szinten: Hány boszorkányt üldöznek Egerben?

Rabosították, majd gyanúsítottként hallgatták ki a napokban Egerben dr. Nagy Imrét, a város korábbi szocialista polgármesterét, aki 2004 és 2008 között töltötte be ezt a posztot, jelenleg pedig a Heves Megyei Önkormányzat MSZP-frakcióját vezeti.

A volt városvezetőt azzal gyanúsítják, hogy 2005-ben, az irányítása alatt lévő egri kistérségi társulás, jogosulatlanul tett szert gazdasági előnyre, és magánokirat-hamisítás is történt. Az ügyben Deák Boldizsár, az egri önkormányzat korábbi fideszes képviselője tett feljelenést ismeretlen tettes ellen még 2007-ben, arra hivatkozva, hogy a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátása jogosulatlanul történt a kistérségben.

A kijelölt egri oktatási intézmény pedagógusainak a kistérség huszonkét iskolájában kellett volna rászoruló gyermekekkel foglalkozniuk, s erre a tevékenységre pályázaton állami támogatást nyertek. A feljelentő szerint azonban az iskola alapító okiratát utólag kozmetikázták, hogy megfeleljenek a pályázati feltételeknek, vagyis a logopédiai oktatási feladatok is szerepeljenek az alaptevékenységek között. A pályázaton több mint nyolcmillió forintot nyert a kistérség, de a feljelentő szerint ennek csak a felével számoltak el.

Nagy Imre tegnap tudósítónknak azt mondta: minden tétellel elszámoltak, 102 ezer forintnyi fel nem használt keretet pedig visszautaltak az államnak. Közölte: áll a vizsgálatok elé, sőt szeretne minél nagyobb nyilvánosságot az ügyben, hogy feketén-fehéren kiderüljön minden részlet. Konkoly-Thege László, a Heves Megyei Főügyészség szóvivője tegnap tudósítónknak elmondta: Nagy Imre a meggyanúsítása ellen kifogást emelt, részben elévülésre, részben arra hivatkozva, hogy kistérségi elnökként nem ismerhetett minden ügyet a legapróbb részletekig, az ügyészség azonban nem látta megalapozottnak az indoklást.

Egerben nemcsak a város volt szocialista polgármestere került célkeresztbe: a Heves Megyei Önkormányzat úgynevezett eseti bizottságot hozott létre, amely az „elmúlt ciklus tisztázatlan ügyeit” vizsgálja: ezek között szerepel például, hogy mennyi gázolajat fogyasztott Sós Tamás, a közgyűlés előző, szocialista elnökének szolgálati autója, jogosult volt-e az elnök közbeszerzés nélkül, tízmillió forintot meghaladó értékben rendelni melegétkezési-utalványokat, illetve jogszerűen kötötte szerződést egy őrző-védő szolgálattal. Előbbi két ügyben a bizottság elnöke visszaélés miatt feljelentést tett a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon: az ügyben még folyik az eljárás. A szocialisták minderre úgy reagáltak: a bizottság feladatát valójában az önkormányzati hivatal belső ellenőreinek kellene ellátniuk, minden egyéb csak politikai marketingfogás, s arra hivatott, hogy elterelje a figyelmet a valóban fontos dolgokról. Közölték: több állami számvevőszéki vizsgálat is folyt Heves megyében az elmúlt években, s egyik sem állapított meg kirívó szabálytalanságokat.

Az eseti bizottság elé citálták nemrégiben Barta Dórát, az egri színház tánctagozatának vezetőjét is: ellene az volt a vád, hogy mivel nincs felsőfokú végzettsége, jogszerűtlenül nevezték ki a tánctagozat élére. Ő arra hivatkozott, hogy a Magyar Köztársaság érdemes művészeként mentesült a szakképzettség megszerzésének követelménye alól, a bizottság azonban úgy foglalt állást, hogy ez csak a magasabb vezetői posztokra vonatkozik (vagyis színidirektor éppenséggel lehetett volna, csak tagozatvezető nem – a szerk.). Mindenesetre az eseti bizottság állásfoglása épp kapóra jött Blaskó Balázsnak, az egri színház januárban kinevezett új vezetőjének, aki erre hivatkozva „táncossá”minősítette vissza – a színházigazgatói posztért a pályázaton amúgy ellenfeleként is indult – Barta Dórát, s leváltotta őt a tánctagozat éléről. Válaszul néhány nappal ezelőtt a tánctagozat valamennyi tagja – beleértve a volt vezetőt is – bejelentette: a jövő évadban nem kívánnak az egri színház társulatának tagjai lenni: távoznak.

Nagy Imre jelenleg a Heves Megyei Önkormányzat MSZP-frakcióját vezeti
Nagy Imre jelenleg a Heves Megyei Önkormányzat MSZP-frakcióját vezeti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.